„Вярваш ли, ще постигнеш всичко“ – Стиви Уондър получи Президентския медал на свободата

„Вярваш ли, ще постигнеш всичко“ – Стиви Уондър получи Президентския медал на свободата

Стиви Уондър бе удостоен с най-високо американско отличие за граждани – Президентския медал на свободата. Президентът Барак Обача му го връчи на церемония в Белия дом в понеделник, на която бяха отличени още 17 активисти със съществен принос за развитието на гражданското общество – сред тях са актрисата Мерил Стрийп и професионалният състезател по голф – афроамериканецът Чарлз Сийфърд. Танцьорът и хореограф Алвин Ейли бе удостоен с отличието посмъртно заради приноса си в социалното включване на афроамериканците чрез изкуството. Правозащитниците Майкъл Шуърнър, Андрю Гудман и Джеймс Чейни, които бяха убити през 1964 г. по време на така нареченото „Лято на свободата в Мисисипи“ бяха също отличени с медала.

Подчертавайки приноса на Стиви Уондър, президентът Барак Обама го описа като един от най-влиятелните музиканти в историята на Съединените щати, чието изкуство носи надежда, лекува душата и споделя за любовта и загубата, за справедливостта и равенството, за войната и мира. „Музиката на Стиви достига до нас с посланието за топлина и човечност, което отеква във всяка нота. С неговите песни се влюбвахме, укрепвахме сърцата си, мотивирахме се да продължаваме да бъдем активни граждани. Музиката на Стиви Уондър ни извиси“, каза президентът Барак Обама, като направи връзка с хита му Higher Ground.

Стиви Уондър определи удостояването с президентския медал като признание за неговата мисия и като подкрепа във вдъхването на вяра у хората да стават все по-добри. „То ме насърчава да продължа да се боря за свободата, за да стигнем до момента, в който расовата принадлежност няма да бъде проблем, в който всеки ще бъде уважаван в обществото като част от едно семейство. Трябва да стигнем до там, че да няма недостижими места по света за хората с увреждания. Трябва да гарантираме, че всеки в страната ни ще получава здравната грижа, от която се нуждае, ще може да получи пълноценно образование. Няма място за неграмотността нито в нашата страна, нито където и да е по света“, каза Стиви Уондър пред журналистите, след като получи президентската награда.

Музикантът призова хората да слушат „съвестта на сърцата си“. „Няма невъзможни неща. Ако вярваш, че ще успееш, това и ще стане. Не пилейте енергията си в „няма“, „не може“, „няма как“, „не заслужавам“. Дадеш ли най-доброто от себе си, ще постигнеш всичко. Няма нищо невъзможно, но на първо място трябва да имаш вяра и знание“, сподели своята мъдрост Стиви Уондър след церемонията.