„Витошка“ става Алея на книгата от днес до 17 септември

„Витошка“ става Алея на книгата от днес до 17 септември

С концерт на Джаз формация „София“ край паметника на Алеко Константинов на „Витошка“ днес започва петото издание на „Алея на книгата“ – инициатива на Асоциация „Българска книга“. Джаз ФМ е медиен партньор. До неделя в участъка от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Гладстон“ своята продукция в 18 шатри ще представят над 50 издателства. Откриването е днес в 17 ч., а работното време всеки ден е от 10 до 20 ч. Край паметника на Алеко Константинов ще бъде разположен Литературният кът, който очаква публика за премиери и за срещи с поети и писатели. Интервю с Велизара Добрева – председател на УС на Асоциация „Българска книга“, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Част от гостите в програмата тази година са Боряна Дукова, Бойко Ламбовски, Вангел Имреоров, Васил Стефанов – Слона, Венцислав Василев, Владо Даверов, Георги Тенев, Джеки Стоев и Джони Пенков, Елица Георгиева, Иванка Могилска, Иван Русланов, Иван С. Вълев, Иглика Дионисиева, Йорданка Белева, Милен Русков, Николай Терзийски, Оля Стоянова, Павлина Делчева-Вежинова, Петър Краевски. Предстоят фен срещи на почитателите на Хари Потър и Пърси Джаксън, костюмен бал за малките, организиран от Софийския международен литературен фестивал, и още множество събития за деца и подрастващи. Събитията ще се проведат в Литературния кът, шатрите на издателствата и Книжен център „Гринуич“ (на пресечката с ул. „Солунска“).

Като част от Културната програма в петък от 18 ч. Владо Даверов, сценарист на култовия филм „Вчера“, ще ни срещне с книгата си „Кенеди“ в Шатра №14. „Историята е покъртителна и неудобна – разкрива неприятни истини за отношението към човека в Народна република България. Жестоко, чак жалко, или по-скоро – и тъжно, и смешно време. Роман, който се гради на бавното усилие да се разпознаят и свържат отново човешките ценности от постоянно издигащите се граници – политически, културни и географски. „Кенеди“ (1992 г.) е един от премълчаните романи на писателя и сценарист Владо Даверов.“ – съобщават от издателство „Унискорп“.

В неделя от 11 ч. в Литературния кът с книгата си „А дано, дано, дано…“ ни очакват Джеки Стоев и Джони Пенков от великото трио „Джеки, Джони и Чарли“. „В тази книга с афоризми главната роля сред лошите момчета е на Джони Пенков – рядка порода интелектуалец, чието присъствие само по себе си си е афоризъм. Затова, макар и след години, заслужи правото на антология по случая. Още в бившето общество той беше носител на критически дух, на воля за съпротива и на нестандартно поведение. Основното, за което се бори и тогава, и сега, е за правото да живееш живота си без принуда – така, както го разбираш, и специално – за правото да се забавляваш.“ – посочват от издателство „Кибеа“. Интервюто на Светослав Николов с Джеки Стоев и Джони Пенков от ефира на bTV Radio можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Природните, културните и историческите забележителности на Трънско ще ни разкрие Димитър Тонин при представянето на своя енциклопедичен пътеводител за този край в неделя от 17 ч. в Литературния кът. Над 250 интересни места за посещение и повече от 60 туристически маршрута, включително в Западните покрайнини, са включени в този увлекателен справочник, представен от издателство „Шамбала“. Повече за вълшебството на трънския край и за малко познати кътчета от него можете да научите от интервюто на Светослав Николов с Димитър Тонин (bTV Radio, 28 юни 2017 г.) чрез бутона „Аудио“.

Част от „Алея на книгата“ тази година ще бъде акция по събирането на книги и учебни помагала за обучаващите се в българските училища по света. Концертът, закриващ кампанията, ще се проведе на 16 септември от 18 ч.

„Алея на книгата“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. На сайта на Асоциация „Българска книга“ можете да се запознаете с изложителите и с Културната програма.