Виртуозният басист Авишай Коен с два концерта на Plovdiv Jazz Fest

Виртуозният басист Авишай Коен с два концерта на Plovdiv Jazz Fest

Шестото издание на Plovdiv Jazz Fest ще се проведе от 5 до 7 ноември, а домакин отново ще бъде Дом на културата „Борис Христов“. Програмата на фестивала ще бъде разнообразна и освен трите основни събития ще включва по-камерни концерти, едно предварително събитие, изложба в памет на Андрей Даниел, лекция за норвежката джаз певица с български произход Радка Тонеф и традиционните джемсешъни.

Първата новина от Plovdiv Jazz Fest тази година е свързана с финалния концерт от програмата. Световно признатият контрабасист, певец и композитор Авишай Коен ще закрие Plovdiv Jazz Fest. Нещо повече - тъй като местата в залата ще са ограничени наполовина, Авишай Коен се съгласи да направи два концерта един след друг на 7 ноември: от 19:30 ч. и от 21:00 ч. Пловдив ще е част от турнето „50:50:50“, което включва 50 концерта в 50 града и е посветено на 50-тия юбилей на музиканта. Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim.bg.

Авишай Коен има репутацията на един от най-добрите басисти в света през последните две десетилетия. Като композитор той успява да предаде най-директно своето музикантско послание, което достига до голям брой почитатели. Пиесите му отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз.

Роден в кибуца Кабри, северен Израел, още в ранното му детство музиката има много силно влияние върху Авишай Коен. Първоначално той свири на пиано, но на 14-годишна възраст заминава временно за САЩ със семейството си. Там открива джаза и започва да свири на бас китара. Авишай Коен завършва Музикалната и художествената академия в Йерусалим, а на 22 години се мести да живее в Ню Йорк, където първоначално работи на улицата и като строителен работник. Учи в The New School с артисти като Брад Мелдау и скоро започва да свири заедно с панамския пианист Данило Перес. През 1997 г. става член на Chick Corea’s New Trio и за близо 6 години се превръща в неразделна част от музиката на Чик Къриа. През 2003 г. започва своята забележителна солова кариера.

В България Авишай Коен пристига със своето ново трио, в което участват Елчин Ширинов – пиано, и Рони Каспи – барабани. На сцената на Plovdiv Jazz Fest те ще представят най-новия – 17-ти албум на Авишай Коен Arvoles. Думата идва от ладински език (древният език, на който говорят сефарадските евреи от диаспората) и означава „дървета“. Авишай описва албума като нова музика, която в най-голяма степен е рефлексия на него самия. Проектът излезе миналата година от каталога на независимия лейбъл на Авишай Коен – RazDaz Recordz.

Plovdiv Jazz Fest
През последните пет години на сцената на фестивала гостуваха някои от най-влиятелните и иновативни джаз артисти в света. Сред тях са Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Джон Скофийлд, Якоб Карлсон, Виктория Толстой, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран, Дейвид Линкс, Влатко Стефановски, Розалия де Соуза, „Зуко 103“, Джон Клиъри, Мария Жоао, Кърт Розенуинкъл, Линда Мей Хан О и др. Част от програмата са били най-новите проекти на български джазмени като Петър Славов-младши, Антони Дончев, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Октет Пловдив.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Фестивалът се осъществява с партньорството на Министерство на културата.

Фотография: Andreas Terlaak