Виртуозите на миланската „Скала“ свирят в НДК на 27 март: „Идваме с най-доброто от Италия!“

Виртуозите на миланската „Скала“ свирят в НДК на 27 март: „Идваме с най-доброто от Италия!“

Платена публикация

Виртуозите на миланската „Скала“ – едни от най-талантливите световни инструменталисти, излизат на сцената на Зала 1 на НДК за първи концерт в България на 27 март. Съставът е с участието на българската звезда – цигуларката Евгения Станева.

Водач и соло цигулка на оркестъра е прочутият Франческо Де Аджелис, а солист на виолончелото – Сандро Лафранкини. Програмата за концерта на елитните инструменталисти включва произведения от емблематични за италианската класика композитори. Самият Лафранкини споделя за българските си почитатели: „Когато „Ла Скала“ гостува в чужбина, винаги се стараем да разнесем по света славните ни традиции и да представим най-великолепните музикални образци, които характеризират Италия. Подобно на модата, „Ферари“ и кухнята, винаги подбираме сред най-доброто от нашия репертоар. „Ла Скала“ е известна с операта, с певческото изкуство, но също така и с виртуозността на струнните инструменти, които са също една отличителна черта на театъра.“

В програмата е избран великолепният Росини с третата му соната за четирима, която е написал, когато е бил едва на 12 години. Освен това присъстват творби на Доницети, Витали и Паганини. Нино Рота, носител на „Оскар“ за музика през 1975 г. за втората част на филма „Кръстникът“, работил освен с Копола, още с Фелини и Дзефирели, е писал и много симфонична и камерна музика. В София ще чуем написания от него през 1964 г. Концерт за струнен оркестър. В произведението се усеща силното влияние на естетиката на Стравински, с когото са били близки приятели. Вариациите на Паганини върху темата от „Моисей” в изпълнение на маестро Франческо Де Анджелис също са част от концерта на 27 март. За това произведение, което се изпълнява само върху четвърта струна на цигулката, се носят легенди – по време на концерт Паганини късал демонстративно останалите струни и оставял само четвъртата.

След концерта Виртуозите на миланската „Скала“ са поканени на изискана италианска вечеря в новооткрития ресторант Trattoria VinSanto. Собственикът Андреа Поломбини ще посрещне своите именити сънародници с италианско меню и в типична атмосфера. Ресторантът предлага първокласна селекция от италиански вина и автентична италианска кулинария с пресни продукти директно от Рим.

Билетите за концерта на Виртуозите на миланската „Скала“, организиран от Germi Art&Entertainment с подкрепата на Столичната община, са в мрежата на Eventim и на касата на Билетния център в НДК. В събитието във Facebook може да намерите актуална информация за концерта.