Виртуозите на Миланската скала с концерт в София. В елитния състав участва българската цигуларка Евгения Станева

Виртуозите на Миланската скала с концерт в София. В елитния състав участва българската цигуларка Евгения Станева

Българската публика посреща музикантите на един от най-елитните оперни театри в света - Виртуозите на Миланската скала. Събитието ще се проведе на 27 март от 20:00 ч. в Зала 1 на НДК. По време на концерта ще бъдат представени произведения от емблематични за италианската класика композитори като Доницети, Рота, Паганини, Витали и Росини. Водач и соло цигулка на оркестъра е прочутият Франческо Де Аджелис, а солист на виолончелото – Сандро Лафранкини.

В звездния състав ще чуем и българската цигуларка Евгения Станева, която свири редом до елитните музиканти на Миланската скала от 2003 г. Тя завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив в класа по цигулка на Дарина Данкова. Станева продължава образованието си във Виенския музикален университет под ръководството на професор Михаел Фришеншлагер, където завършва - отново с отличие - през 1998 г. Българската гордост в състава на Миланската скала специализира в музикалната консерватория „Тибор Варга“ в Сион, Швейцария, с професор Варга и професор Франческо Де Анджелис, който също идва в София.

Евгения Станева

През 2003 г. Евгения Станева получава отлична диплома и почетна грамота и от Консерваторията „Бруно Мадерна“ в Чезена, Италия. След това завършва магистратура в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано в класа по цигулка на професор Джиджино Маестри и стартира кариерата си в прочутия оперен и филхармоничен оркестър на Миланската скала, където през 2007 г. печели постоянна позиция на конкурс с международно участие.

Талантливата цигуларка очаква гостуването в София с нетърпение. В интервю за Джаз ФМ тя споделя за предстоящата изява в родината си: „За мен е вълнуващо и отговорно да свиря пред българска публика, защото искам да се получи възможно най-добре.“ Относно програмата и това, което ще се случи по време на концерта, Евгения Станева казва: „Програмата е много интересна, защото обхваща няколко века от историята на италианската музика, изпълнена е от италиански музиканти с италианска интерпретация, темперамент и звучност. Можете да бъдете сигурни, че няма да останете разочаровани.“ Цялото интервю на Таня Иванова с цигуларката може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Виртуозите на Миланската скала са едни от най-талантливите инструменталисти в света – елитни концертмайстори и солисти в оркестъра към миланския оперен театър и филхармония, които обикновено концертират без диригент. Гостуването им в София е по покана на Germi Art & Entertainment и е второто от цяла поредица класически събития, планирани от организаторите след успеха на спектакъла „Духът на Паганини“ с Марио Хосен през ноември.

Музикантите от Оркестъра на Миланската скала, създаден през 1778 година, представят неповторимия си, изискан музикален стил от поколение на поколение, свирейки в най-реномираните световни оперни театри като „Ла Скала“, „Музикферайн“ във Виена, Операта в Рига и много други, а през март идват и в София. Виртуозите изнасят над 200 концерта годишно, част от които са благотворителни, а други - с образователна цел, популяризирайки класическата музика сред младите хора.

Билетите за концерта на Виртуозите на Миланската скала са на цени от 50 до 100 лв. и вече са в продажба в мрежата на Eventim и на касата на Билетния център в НДК.