Виолончелистката Лиляна Кехайова свири във Виенския камерен оркестър и идва у нас за коледния му концерт в София

Виолончелистката Лиляна Кехайова свири във Виенския камерен оркестър и идва у нас за коледния му концерт в София

„Всички свирят абсолютно с душа и сърце на 100%. Има много приятна атмосфера на респект между хората, което не се среща обичайно в един оркестър.“ – така виолончелистката Лиляна Кехайова описа причината за вълшебния звук на Виенския камерен оркестър, от който от няколко месеца е част. Прочутият състав с над 70-годишна история идва за първи коледен концерт в София. На 5 декември от 20 ч. в Зала 1 на НДК ще усетим истинския дух на Виена в тези радостни дни, както ни обеща мениджърът на състава Кристиан Бухман. Валсове и полки от Йохан Щраус – баща и син, Йозеф Щраус и Фриц Крайслер ще прозвучат на концерта със солист Марио Хосен.

Родена в семейство на виолончелистка и флейтист, Лиляна Кехайова започва да свири от 6-годишна възраст под наставничеството на Ани Атанасова. След като завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, учи във Виенската консерватория при Лилия Шулц-Байрова. Печели много конкурси в България и в чужбина – „Млади виртуози“ (София, 2005 г. и 2007 г.), Concertino Praga (Прага, 2006 г., Първа награда); лауреат е на конкурса на Виенската консерватория „Фиделио“. Сред много добрите музиканти, с които от години свири, е и Марио Хосен.

Когато разбира, че Виенският камерен оркестър организира прослушване, без колебание подава документи, явява се на прослушване, приета е в състава, а след това става и негов постоянен член: „Това е наистина страшно голям шанс и аз съм изключително благодарна!“ – казва Лиляна Кехайова в интервю на Георги Митов от Класик ФМ, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Всеки един от изпълнителите обича своята работа – познавам ги всичките и знам, че е така. Те са истински музиканти и живеят за изкуството. Ако работиш добре, всички са щастливи.“ – с тези думи по Джаз ФМ мениджърът на Виенският камерен оркестър Кристиан Бухман описа специалната връзка, която обединява членовете на формацията. Лиляна Кехайова добавя: „Те свирят толкова добре! На концерти звучат страхотно! Всички са изрядно подготвени. И всички свирят абсолютно с душа и сърце на 100%!“

„Ако имаш щастието да работиш това, което обичаш, цени го, радвай му се всеки ден и бъди благодарен.“ – така синтезира философията на оркестъра, която оставя следа върху чувствата на слушателите, мениджърът на Виенския камерен оркестър Кристиан Бухман.

Когато става част от състава с над 70-годишна история, Лиляна Кехайова се чувства щастлива и оценена. „Първо се почувствах много щастлива. Човек, когато толкова години се е учил и е свирил, си казва: „Да, наистина трудът ми е оценен!“ Чувстваш се горд, че си част от такъв с оркестър с история, който хората много уважават, който има високо качество.“ – казва тя.

В постоянния състав на Виенския камерен оркестър има още една българка – Марина Димитрова. „Страхотна цигулрака!“ – възкликва при споменаването на името й Лиляна Кехайова и раказва как е била посрещната от нея: „Тя много се зарадва. Ние сме приятелки и се наслаждаваме много на концертите заедно.“

Приятелството, освен любовта към музиката, свързва членовете на Виенския камерен оркестър, ни бе разказал Кристиан Бухман: „Чувстваме се като едно семейство. В оркестъра сме изградили дух на общност.“ – описа той атмосферата в състава пред Джаз ФМ. Работата във Виенския камерен оркестър е повече от професионална реализация, става ясно и от думите на Лиляна Кехайова: „Видях млади хора, които много уважават другия, защото знаят, че и той е изминал този път, за да бъде там. Атмосферата е изключително сплотена – всички сме приятели, всички се познаваме много добре. Никой не навлиза в личното пространство, но и не е дистанциран от другия. Има много приятна атмосфера на респект между хората, което не се среща обичайно в един оркестър.“

В София Виенският камерен оркестър ще бъде воден от виртуозния цигулар Марио Хосен, който ще бъде солист на програмата със своята цигулка „Гуаданини“ от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка. „Ще има полки и валсове от членове на фамилията Щраус, както и от може би най-известния австрийски цигулар и композитор Фриц Крайслер. Той пише едни от най-известните пиеси за цигулка и пиано, които ще бъдат изпълнени в обработка за цигулка и камерен оркестър.“ – описа програмата на коледния концерт в София Лиляна Кехайова.

Освен постоянен член на Виенския камерен оркестър, виолончелистката е и солист на оркестър Camerata Orphica, а от 2014 г. е Генерален секретар на International Music Academy Orpheus – Виена, в която всяка година 20 професори и световноизвестни солисти обучават повече от 100 студенти. Лиляна Кехайова е стипендиант на Thomastik – Infeld Vienna и Bank Ausria, през 2012 г. получава стипендия от Виенската консерватория, след което печели и Голямата стипендия на австрийската фондация Alban Berg. Интервюто на Георги Митов с българската музикантка можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Билетите за коледния концерт на Виенския камерен оркестър на 5 декември от 20 ч. в Зала 1 на НДК са на цени от 50 до 100 лв. и са в продажба в мрежата на Eventim и на касата на Билетния център в НДК. На страницата на събитието във фейсбук може да намерите актуална информация за концерта. Организатор е Germi Art & Entertainment, а Джаз ФМ е медиен партньор. Празничният концерт се осъществява със съдействието на Столична община и подкрепата на Българо-американска кредитна банка и Minkov Brothers Wine Cellar.