Вили Стоянов създава с Мишо Йосифов нов център на срещи с джаза с Misho & Vili Music Party

Вили Стоянов създава с Мишо Йосифов нов център на срещи с джаза с Misho & Vili Music Party

Във все повече точки в София в различните дни от седмицата се случват интересни джаз събития. Но от година има един, от скоро – два, а от днес – три такива опорни центъра, около които тече джазовият живот и се събира общността на музиканти и публика. Вили Стоянов разви традицията на Old-School Trombone в сряда във „Фотосинтезис“, във вторници на BrazzViliDJ на същата сцена. От днес в първите два четвъртъка от октомври и ноември той ще ни очаква със своя най-добър приятел, кум и дългогодишен съмишленик Мишо Йосифов в „Гарванът и гюллето“ в центъра на София. С тях на сцената ще са Александър Логозаров – китара, Даниеле Феббо – бас, и Атанас Попов – барабани. Музикалният фокус ще са техни любими, а също така и оригинални пиеси, към които ще отправят максимално свободен поглед в импровизацията – без стилово ограничение и в максимален контакт с публиката чрез танца. „Искаме да стане разговор между всички нас – нищо не е забранено, нищо не е строго установено, пълен летеж по зададена тема.“ – каза в студиото на Джаз ФМ Вили Стоянов. Формата е отворена и откъм участници, като могат да идват и други музиканти. Свободен е и входът.

И точно защото са възможност за връзка със сродни души, редовните ангажименти в концертни програми нито изморяват, нито омръзват. „Това е най-добрият начин да се виждаш с най-добрите си приятели. С всеки можеш да излезеш на кафе, но винаги си в адско бързане и не се знае докато пиеш кафе за какво всъщност мислиш. Когато сме така на сцената, се отпускаш, защото музицираш с тях и става прекрасна ежеседмична среща, на която каним хората да присъстват.“ – обясни Вили Стоянов.

В неговата концепция да постави в центъра на Old-School Trombone джаз стандартите, Вили Стоянов дава език, на който всички музиканти могат да говорят в свободно в отворена общност. „През тази сцена минаха много хора нарочно, а всъщност много от тях започнаха да минават и случайно, което оформи срядата. Тя стана среща на хора, които се интересуват един от друг, защото това не са концерти, а своеобразни джемсешъни. Групата хора, които демонстрират желание да се виждаме, да си свирим и да си говорим така, става все по-голяма и се убедих, че от такива редовни свиренета има нужда.“ – казва Вили Стоянов.

И от днес ни очаква в още един център – Misho & Vili Music Party.

  • Интервюто на Светослав Николов с Вили Стоянов в предаването „Джаз ден“ на 1 октомври можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.