Виктор Петров от трио Senso: „Да се постигне лекота в музиката и в звученето определено не е лесно. Работата ни е удоволствие“

Виктор Петров от трио Senso: „Да се постигне лекота в музиката и в звученето определено не е лесно. Работата ни е удоволствие“

Популярни мелодии от съвремието и от близкото минало звучат с нежността на съчетанието фагот, акордеон и китара в трио Senso. Музикантите, които талантливо творят в него, са инициаторът за създаването му Виктор Петров, неговият съученик от Музикалното училище във Варна Михаил Антонов и братовчед му Васил Златанов. Формацията скоро ще навърши една година и вече има няколко записани пиеси и видеа.

„С Михаил Антонов разговаряхме, че искаме да създадем нещо различно – лека музика, интересна за хората, които обичат да слушат джаз, в изпълнение на класически инструменти. Имаме влечение към тангото, към музика, която е известна и достъпна. Да изберем фагот, акордеон и китара определено бе експеримент.“ – каза в студиото ни Виктор Петров. Той се радва, че идеята е посрещната добре и че още от самото начало изкуството на групата среща добър отзвук. „Да се постигне лекота в музиката и в звученето определено не е лесно. Работата ни е удоволствие – паснахме си, мисля, че се получи интересен проект.“ – допълва Виктор.

Отраснал в семейство на любители музиканти, той започва да учи пиано на 6-годишна възраст, но не намира в него истинската любов. В Музикалното училище във Варна записва фагот. Избира го заради преподавателката Христина Тусчиева. „Тя те пали за този инструмент и те учи да изразяваш себе си чрез него.“ – благодарен е Виктор. „С всяко изпълнение преоткривах инструмента и неговите възможности. Той има богат регистър, цветен тон. Във високия регистър е напевен и кадифен, а в ниския звучи много добре като акомпанимент.“ – описва инструмента си той. Чувствайки, че се е срастнал с аурата му, се самоопроделя като романтик по душа.

Трио Senso събира класика, джаз и поп. „Класическата музика е база, на която всеки един музикант е хубаво да стъпи. Когато си научил нейните норми, започваш да се интересуваш от други стилове. През последните години има тенденция класически музиканти да търсят изразяване в разнообразни жанрове. Трябва да намерим начин да останем креативни, да продаваме таланта и музиката си. За мен пътят е в комбинирането на стилове и в това да мислиш позитивно напред за нови проекти.“ – споделя Виктор Петров.

За да свърже музиканти, промоутъри и потребители на музика, той създава агенция за контакт помежду им Allabrevemusic.com.

  • Интервюто на Светослав Николов с Виктор Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.