Веско Пантелеев – Ешкенази насърчава младите таланти на майсторски клас в програмата на Европейския музикален фестивал

Веско Пантелеев – Ешкенази насърчава младите таланти на майсторски клас в програмата на Европейския музикален фестивал

В пътя им към музиката младите таланти ще бъдат насърчени от изявения цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази по време на майсторски клас, част от програмата на Европейския музикален фестивал. От 8 до 10 март в уютната атмосфера на къща-музей „Панчо Владигеров“ на ул. „Якубица“ №10 в София, той ще работи с млади цигулари, които лично ще подбере сред кандидатите. Желаещите трябва да изпратят заявка за участие, автобиография и свои записи с дължина до 3 минути най-късно до 2 март на имейл [email protected]. Кандидатите трябва да са на възраст между 12 и 25 години, като препоръчително за репертоара е включването на творба от Панчо Владигеров. Най-изявените участниците ще получат възможност да се представят пред публика на заключителния концерт, който ще се състои на 10 март от 19 ч. в залата на Полския институт в София (ул. „Веслец“ №12). Корепетитор на майсторския клас и на заключителния концерт ще бъде пианистката Ивелина Казанджиева. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“ съвместно с екипа на къщата-музей „Панчо Владигеров“ и със съдействието на Полския институт в София.

Вече над 30 години Веско Пантелеев – Ешкенази изгражда супер успешна кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор. Той е изнасял концерти под диригентството на Юри Башмет, Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Курт Мазур, Сейджи Озава, Мстислав Ростропович и др. През декември 1997 г. той дебютира като солист на елитния „Концертгебау оркестър“ – Амстердам, а от сезон 1999 – 2000 г. става негов концертмайстор. Изявен камерен музикант, Веско концертира активно с различни състави, а като дуо с големия пианист Людмил Ангелов свири от 20 години. Двамата представиха с изключителен успех концертната програма „Танго“ в предишното издание на Европейския музикален фестивал.

Заради активните си ангажименти на сцените по цял свят Веско Пантелеев – Ешкенази рядко успява да отдели време за преподавателска работа. Организирането на майсторския клас в тазгодишното издание на фестивала е ценна възможност за младите музиканти да почерпят знания от действащ цигулар с огромен талант и опит.

Европейският музикален фестивал ще продължи до 6 юни, а пълната му програма ще бъде представена в края на този месец. Официалното откриване ще се състои на 29 март с концерта „Моцарт х 3“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ и пианистите Георги Черкин, Виктория Василенко и Григор Паликаров. Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.