Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов изпълняват танга от Пиацола и Гардел в новата си камерна програма на Европейския музикален фестивал

Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов изпълняват танга от Пиацола и Гардел в новата си камерна програма на Европейския музикален фестивал

В света на аржентинската музика с творби на Астор Пиацола и Карлос Гардел отвежда новата камерна програма на цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази и пианиста Людмил Ангелов. Те ще я представят на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“, на 26 май от 19:30 ч. в зала „България“.

Тази есен двамата партньори на сцената и приятели в живота отбелязаха 20-годишнината от началото на своето музикално партньорство. Концертът се състоя на 5 октомври във Военния клуб и бе разпродаден две седмици предварително. Още тогава Веско и Людмил обявиха своето намерение да подготвят нов съвместен албум с аржентинска музика и да го представят като цялостна концертна програма през пролетта на 2016 година. „Кантус Фирмус“ ще има привилегията това да се случи именно на Европейския музикален фестивал, носител на Европейския знак за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“.

Освен участието на популярното дуо, фестивалната програма за 2016 година предлага съзвездие от световни музиканти, сред които блестят имената на американския цигулар Джошуа Бел, на френския виолончелист Франсоа Салк и на големия израелски цигулар и педагог Шломо Минц. Концертът на Джошуа Бел ще бъде в Зала 1 на НДК на 13 май с диригент Максим Ешкенази и се очаква с голям интерес от българската публика. В Европейски музикален фестивал любителите на класиката ще можем да чуем и изключителния глас на сопраното Ина Кънчева, която подготвя програма с творби на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен. Тя ще пее заедно с Хора на софийските момчета, ръководен от Адриана Благоева.

В първоначалната програма на Европейския музикален фестивал на 26 май бе обявен концерт на чаровната цигуларка Мила Георгиева с пианиста Петър Петров. Този концерт обаче ще бъде планиран за по-късен период. Закупените билети важат без заверка за концерта на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов на същата дата или могат да бъдат върнати на касата.

Билети за част от концертите в Европейския музикален фестивал се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Касата ще бъде отворена в работните дни до 23 декември включително с обичайното си работно време – от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч., и след това – от 4 януари. В интернет билети можете да закупите на Ticketsbg.com. Поръчките за билети, направени в почивните дни от 24 декември до 3 януари ще бъдат изпълнявани след 4 януари. Телефонът на касата е 02 980 4787.

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – 2016 г.

28 март, зала „България“, 19:30 ч.
ШЛОМО МИНЦ, цигулка
(солист и диригент)
Оркестър на Класик ФМ радио
С участието на МАРТИН ЗАЙРАНОВ (цигулка), лауреат на конкурса „Млади виртуози“ – 2015 г.
Й. С. Бах: Концерти за цигулка №1 и №2
П. И. Чайковски: Серенада за струнни
Б. Бритън: Simple Symphony
Цени на билетите: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.

20 април, зала „България“, 19:30 ч.
ИНА КЪНЧЕВА, сопран
Хор на софийските момчета с диригент АДРИАНА БЛАГОЕВА
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
Й. Хайдн, В. А. Моцарт, Л. В. Бетовен
Цени на билетите: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.

13 май, Зала 1 на НДК, 19:30 ч.
ДЖОШУА БЕЛ, цигулка
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ
М. Брух: Концерт за цигулка
Ж. Масне: Медитация от „Таис“
Ф. Менделсон-Бартолди:
Увертюра „Сън в лятна нощ“
В. А. Моцарт: Симфония №40
Цени на билетите: 20, 30, 40, 50, 60, 70 лв.

26 май, зала „България“, 19:30 ч.
„В света на аржентинската музика“
ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ-ЕШКЕНАЗИ, цигулка
ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ, пиано
творби от А. Пиацола, К. Гардел и др.
Цени на билетите: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.