Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров изпълняват музика на френския композитор Ерик Сати в албума си ImproviSatie

Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров изпълняват музика на френския композитор Ерик Сати в албума си ImproviSatie

Веселин Веселинов – Еко (контрабас) и Милен Кукошаров (пиано), нарекли себе си Das Weltschmerz Duett, записаха албум с произведения на френския композитор Ерик Сати. Той е известен със своята ексцентричност и чудатост, музиката му е красива, изящна, интимна и предразполага към вглъбяване. В диска Еко и Милен изпълняват т.нар. негови гносиени и гимнопедии и тъй като твърдят, че особнякът Сати им напомня като поведение на Васил Пармаков, те са решили да посветят проекта на своя покоен колега и приятел. Промоцията на албума е днес от 19 ч. в литературен клуб „Перото“, а водещ на събитието ще бъде Светлозар Желев. Входът е свободен.

Идеята за ImproviSatie се ражда по време на една изява на Das Weltschmerz Duett в „Хамбара“ в София. Дуото изпълнява едно от произведенията на Сати, което предизвиква възхищението на публиката и води до предложение от страна на Марио Кръстев да продуцира диска. Еко определя вечерта като „сюрреалистична“ и казва, че в онзи момент Марио Кръстев му е заприличал на граф дьо Ла Фер (Атос) от последната част на трилогията за „Тримата мускетари“.

Тъй като Ерик Сати е създал произведения предимно за пиано, Милен Кукошаров коментира трудностите, които е срещнал, докато са записвали албума: „Както изглежда много лесна, така това е една много трудна музика за свирене, понеже тя е твърде прозрачна, бих казал твърде равна на моменти като емоция и трябва да се изсвири доста точно. Сати е характерен с това, че от един момент нататък спира да слага тактови черти на произведенията си. По тази причина понякога се колебаех къде започва и къде свършва фразата. Като че ли в определени моменти има някакви различни начини за третирането й. Понеже в това, което сме записали, има немалка импровизационна част, ние все пак сме джазови музиканти, не се получаваше хомогенно, когато свириш типично джазови неща. Затова се шегувах, че на моменти съм принуден да импровизирам като някакъв по-отворен класически пианистт, а те, както знаем, не са много отворени към импровизацията. Това ми беше най-трудно – импровизацията да бъде сходна с оригиналния материал на Сати.“ Еко от своя страна допълва казаното от Милен: „Ние останахме максимално верни на Сати. Дори две от композициите са изсвирени, както са написани от него, в тази форма, без никакви импровизации. Просто добавихме контрабас. С Милен направихме заедно аранжиментите, заедно решихме как да се случват импровизациите и в какъв момент. Това беше нашата част от творчеството, нашия принос.“

Освен музикантите и продуцентът Марио Кръстев участие в създаването на ImproviSatie участие има художничката Аменун Женева, чиято картина ще видим на самия компактдиск. Автор на дизайна е Стефан Чинов, а бащата на Еко – д-р Иванов, е превел текстовете, публикувани на обложката. Сполучливата идея за заглавието на албума е на самия Веселин Веселинов – Еко. Двамата с Милен Кукошаров вчера бяха гости на „Следобедни импровизации“. Целия разговор на Таня Иванова с тях може да чуете чрез бутона „Аудио“.