Венци Благоев за „Джаз под звездите на Деветашкото плато“: „Свирим по по-друг начин, с голяма енергия.“

Венци Благоев за „Джаз под звездите на Деветашкото плато“: „Свирим по по-друг начин, с голяма енергия.“

Сред красивата природа край село Горско Сливово, а след това – в къща за гости „Онгъл“ (бившето училище) в с. Кърпачево, утре ще звучи джаз. Някои от най-обичаните вокалисти и инструменталисти, сред тях – музиканти от района, се събират за трета година, за да дарят магията на музиката на местните жители. „Събират се хора, които наистина имат нужда от тази музика – идват от Ловеч, Русе, Габрово, Левски, Летница. Това е нашата мисия – да свирим на всякакви места.“ – каза в интервю по Джаз ФМ Венци Благоев. Той е творческият двигател на фестивала, организиран от Сдружение „Деветашко плато“, за да достави радост на местните хора и да потопи във вълшебството на региона хора от цялата страна.

„Истинското свирене става, когато си сред природата.“ – споделя Венци Благоев и разказва, че понякога, когато пътува, отбива край пътя и свири сам сред природата. „И винаги се притеснявам да не би да преча на някого – на някой, който си работи с трактора, например.“ – добавя с усмивка той.

Атмосферата на фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ Венци Благоев описва така: „Събират се много хора, сядат на бали от слама, сцената е от палети и има много естествена атмосфера. Свирим по по-друг начин, с голяма енергия.“

„Джаз под звездите на Деветашкото плато“ – 2017 г.

Милица Гладнишка, Боряна Йорданова, Цветомир Цанков и Петър Терзиев – вокали, Венцислав Благоев – тромпет и водещ, Арнау Гарофе – саксофон, Невилиян Гемижев – кларинет и вокал, Георги Агатов – тромпет, Александър Борисов – цугтромбон, Васил Спасов – пиано и РОЖДЕНИК, проф. Владимир Радулов – пиано и вокал, Шибил Бенев – китара и пиано, Димитър Благоев – китара и банджо, Влади Михайлов – виола и контрабас, Михаил Иванов – Мишо – контрабас, Димитър Узунов – туба, Стефан Кожухаров – ударни, Невена Григорова – ударни и Георги Гарнизов – ударни.

19 ч.: концерт в местността Гарваница край с. Горско Сливово

22 ч.: джемсешън в къща „Онгъл“ в с. Кърпачево

Събитието се провежда със специалното участие на домакините от читалище „Развитие – 1872“ – с. Горско Сливово.

„Местните жители усещат най-важното – обезлюдяват се села и градове, а тук става обратното – културата идва при хората. Мисля, че това е правилен подход, правилна политика, защото ги зареждаме.“ – посочва Венци Благоев и споделя как сред публиката от района има много почитатели на джаз музиката и на Джаз ФМ, които ще се радват да ни видят.

И ние ще се радваме да се срещнем, да слушаме джаз, да се запознаем с местните хора и с богатствата на Деветашкото плато. „Когато правехме плановете преди малко повече от три години с Ива Таралежкова, тя ми показа района. Малко преди това се бях върнал от дългите си пътешествия по целия свят – какво ли не видях от Аляска до Австралия. Когато видях Деветашката пещера, си казах: „Виж какво богатство имаме тук!“ Страхотно е! Страхотно е!“ – с възхищение към мястото, което ще ни събере, завърши интервюто с Венци Благоев.

  • Разговора можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: Сдружение „Деветашко плато“