Вече няма неизвестни около новия албум на Хосе Джеймс

Вече няма неизвестни около новия албум на Хосе Джеймс

След като сподели усещането си за Били Холидей като за своя „музикална майка“ и ни каза, че слуша нейната музика, когато има нужда от отговори на важни житейски въпроси, Хосе Джеймс ни съобщи всички подробности за новия си албум, който посвещава на Лейди Дей в годината на вековния юбилей от рождението й. През последните няколко часа научихме кога ще излезе Yesterday I Had The Blues, как ще изглежда корицата и кои са песните, които смелият музикант от Ню Йорк ще ни представи заедно с Джейсън Моран (пиано), Джон Патитучи (бас) и Ерик Харлaнд (ударни) под продуцентското ръководство на президента на Blue Note Records Дон Уас.

Хосе Джеймс описва Били Холидей като своята музикална майка и й посвещава Yesterday I Had the Blues. Музикантът издаде видео в подкрепа на социалната промяна

„Когато се случва нещо велико, му даваш свободата да се осъществи. Възпираш егото си, отдръпваш се и оставяш музиката да се излее. Така мога да опиша нашата работа. Така мога да опиша и самата Били”, казва Хосе Джеймс във видеоклипа, с който анонсира новия си албум, и който можете да видите чрез линка по-горе. За илюстрация към новината използвахме снимка от неговия фейсбук профил, на която той позира на фона на канал в Амстердам. Оказа се, че интуитивно сме се ориентирали съвсем правилно – фотографията на Жанет Бекман ще е на обложката на Yesterday I Had The Blues. „Джазът винаги се е чувствал у дома в Европа“, поясни за избора си Хосе Джеймс. За издържаната в стилистиката на Blue Note и с доминиращ син цвят корица той казва: „Реших, че е страхотно тя да е в духа на Blue Note“.

Хосе Джеймс представя на живо предстоящия си албум Yesterday I Had The BluesПодготвяйки ни за премиерата на Yesterday I Had The Blues, Хосе Джеймс изнася поредица от концерти по цял свят, а емоцията от тях изрази във фейсбук с тази снимка със списъка с песните. Съдейки по контурите на снимката, тя е трета корица на компактдиска.

Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday ще съдържа девет песни, които са написани или направени популярни от Били Холидей. Те са: Good Morning Heartache (на Ървин Дрейк, който почина преди няколко дни – повече за неговото музикално наследство можете да прочетете тук), Body and Soul, Fine and Mellow, I Thought About You, What a Little Moonlight Can Do, Tenderly, Lover Man, God Bless the Child и Strange Fruit (написана от Абел Миропол за ужаса от линчуването на чернокожи – за автора и за неговия музикален и житейски призив към човечност подробно ви разказахме тук).

„Своя първи ясен спомен за музиката свързвам с Били Холидей“, пише Хосе Джеймс в книжката към албума. И продължава: „Гласът на Били се носеше в дома ни – голям, топъл, задушевен, уникален. Преоткрих музиката й по време на труден период в моите младежки години. Колкото и да обичах Nirvana, De La Soul и A Tribe Called Quest, нейните песни ми говореха много по-дълбоко. С тях тя изразяваше болката, лекуваше раните, вдъхваше вяра и насърчаваше промяната. Бях намерил своя учител. Били Холидей ме накара да поискам да бъда джаз певец и ме насочи по пътя, който следвам днес.“

Новият албум на Хосе Джеймс, посветен на Лейди Дей, ще излезе седмица преди рождения й ден на 7 април – той ще е на музикалния пазар на 31 март. Публиката в Япония ще го чуе още на 3 февруари. На самия ден, на който преди 100 години е родена Били Холидей, ще излезе друг проект, който е вдъхновен от нейната музика и завет – албума Coming Forth by Day, който Касандра Уилсън посвещава на „красотата, силата и гения“ на Били Холидей.

Cassandra Wilson - Coming Forth by Day (2015)Корицата на новия албум на Касандра Уилсън

До момента Хосе Джеймс има четири албума, два от които – The Dreamer (2008 г.) и Blackmagic (2010 г.), са издадени от звукозаписната компания Brownswood, а следващите два – No Beginning No End (2013 г.) и While You Were Sleeping (2014 г.) – от Blue Note. Хосе Джеймс участва и в проекти на италианския майстор на модерния джаз Никола Конте (който в интервю пред Джаз ФМ свърза името му с красивата музика), а през 2010 г. с белгийския пианист Жеф Нев записа дуетния албум For All We Know. Пред Джаз ФМ Нев разказа как вокалистът е гостувал в негово радио предаване за новия си албум The Dreamer и двамата са представили няколко джаз стандарта в студиото: „Изпълнението ни хареса и на двамата – беше като магия. Няколко месеца по-късно Хосе дойде в Брюксел да пее с групата си, но се оказа, че пианистът му не може да участва в концерта. Той ме помоли да го заместя. Без никаква репетиция излязохме на сцената и направихме страхотен концерт. Стана ни ясно – трябва да създадем нещо заедно. Следващият ден и за двама ни беше почивен. Решихме да влезем в студиото и да запишем песните, които вече ни бяха станали общ спомен. Свършихме това за един следобед и така се появи албумът.“ Към цялото интервю с Жеф Нев можете да се върнете тук.