Вдъхновен от концертите си с Оркестъра на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски, американският тромпетист Рекс Ричардсън кани почитателите си да помогнат в сбъдването на мечтата му

Вдъхновен от концертите си с Оркестъра на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски, американският тромпетист Рекс Ричардсън кани почитателите си да помогнат в сбъдването на мечтата му

Под въздействието на вълнението от изявите си в София с Оркестъра на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски, американският тромпетист Рекс Ричардсън сподели мечтата си да запише с авторски каденци концертите за тромпет, които обича от малък. За реализирането на този така важен за него осми солов проект музикантът се обърна към почитателите си с молба за набиране на средства чрез платформата за обществено финансиране Kickstarter. „През април 2013 г. свирих на два концерта с Оркестъра на Класик ФМ в София – столицата на България. Към това сътрудничество гледах с голямо вълнение, тъй като добре знаех на колко високо ниво са българските струнни състави. В първата част на събитието изсвирих два от любимите ми концерти за тромпет от епохата на барока – творби на Тартини и Албинони. Втората част бе с джаз аранжименти и с участието на фантастична ритъм секция от български музиканти”, написа в описанието на проекта си в Kicksterter Рекс Ричардсън.

Кратка почивка за тромпетите на Рекс Ричардсън по време на един от концертите му в София

Рекс Ричардсън в Kickstarter: „Татко бе в България за концертите ми тук. Той засне тромпетите ми в миг на покой.”

През април миналата година цикълът „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България” гостува на Европейския музикален фестивал с концерт с подкрепата на Yamaha, в който с Рекс Ричардсън под диригентството на Григор Паликаров свириха Оркестърът на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски (със Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев). В джаз селекцията чухме аранжименти по музика на Джордж Гершуин, Дюк Елингтън и Луис Армстронг.

„Случилото се ме осени с вдъхновение. Веднага започнах да обмислям реализацията на проект, който от няколко години насам планирам – да запиша някои от любимите ми концерти от бароковата и класическата музика. С основание ще попитате – защо да записвам концерти, които многократно вече са записвани. Отговорът е – за мен това е важна отсечка от музикалния ми път. Записвал съм джаз, съвременна класика, както и музика, която съчетава различни жанрове. Но тепърва ще запиша творбите, които са така скъпи на сърцето ми (и често в програмите на моите концерти) още от 13-годишен”, пише Рекс Ричардсън в Kickstarter.

Рекс Ричардсън между класическата музика и джаза - интервю на Емил Войников с музиканта можете да си припомните тук.

Американският тромпетист започва кариерата си на световноизвестен музикант през 1995 г. заедно със своя ансамбъл Rhythm & Brass. След това концертира заедно с легендарния квинтет на Джо Хендерсън, а като част от Williams Russo’s Chicago Jazz Emsamble обикаля цяла Европа. От 1997 г. се изявява и като солист и свири по целия свят с различни ансамбли и групи, като Симфоничния оркестър на Словения, Симфоничния оркестър на Китай, биг бендове в Гърция и Австралия и много други. От 2006 г. Рекс Ричардсън е Artist in Residence в Trinity College of Music в Лондон, а от 2002 г. е професор по тромпет и джаз тромпет във Virginia Commonwealth University.

Именно Университета на Вирджиния ще финансира повече от една трета от творческото начинание на Рекс Ричардсън. Той определя като „съвсем разумна” цената, на която може да бъде осъществен бъдещият албум – 16 000 долара. 6 000 долара ще предостави висшето училище, в което той преподава, а за останалите 10 000 разчита на спомоществователи чрез Kickstarter. Вече са определени и датите, на които ще бъде записан албумът – от 21 до 24 февруари.

„Надявам се, че ще оцените този проект като достоен за подкрепа – ще чуете творби от класическата музика, интерпретирани по нов начин от артист, чиято любов е импровизацията. За всяко произведение ще има и импровизирани каденци”, описва Рекс Ричардсън бъдещото начинание. Участвалите във финансирането на проекта не само ще изпитат удоветворение от това, че помагат за реализирането на стойностен проект, но също така ще могат да изберат чрез гласуване коя от различните версии на всяка каденца да влезе в албума.

От необходимите му 10 000 долара, само за няколко дни чрез подкрепата на 15 почитатели в Kickstarter Рекс Ричардсън вече е събрал над 1000. До 31 декември, когато е краят на кампанията, остават още 22 дни за осигуряването на останалата част от сумата. Проекта си в Kickstarter Рекс Ричардсън е илюстрирал със снимка от концерта си в София, състоял се на 23 април 2013 г.

В зависимост от сумата, с която изберете да подкрепите проекта – от над 10 до над 1000 долара, ще получите новия албум в дигитален вид или на компакт диск с автограф, а също и предходни проекти на артиста. Признателността към отделилите по-голяма сума ще бъде изразена чрез отбелязване на дарителя като изпълнителен продуцент или в благодарностите към албума. На най-горещите си почитатели, проявили изключителна щедрост в кампанията, Рекс Ричардсън предлага уроци на живо или по скайп, майсторски класове или пък личен концерт.

Джаз, класическа музика и хитове от „Бродуей” – пет прекрасни концерта с любими музиканти влизат тази година в програмата на петия сезон на цикъла „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”. Солисти с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази, Григор Паликаров, Роб Фишър и Франсиско Ноя са Светлин Русев, Георги Черкин, Елизабет Питкерн, Орлин Павлов, Милица Гладнишка, Марио Пармисано и певци от Бродуей, а в представянето на музика от филми на „Дисни” ще чуем и Хора на Класик ФМ. Първата програма бе озаглавена „Кино & Класика” и в нея прозвучаха български и световни творби, популярни от киното. В следващия концерт на 30 януари догодина ще се насладим на изпълненията на една от най-харесваните солистки в Съединените щати – Елизабет Питкерн. Тя свири на забележителната Stradivarius Red Mendelssohn – цигулката, вдъхновила отличения с „Оскар” филм „Червената цигулка” на Франсоа Жирар. Под диригентството на Максим Ешкенази тя ще изпълни Концерт за цигулка №1 от Макс Брух.