Васил Петров и Врачанска филхармония са на национално турне Symphony Way със Зорница Иларионова и Йордан Тоновски трио

Васил Петров и Врачанска филхармония са на национално турне Symphony Way със Зорница Иларионова и Йордан Тоновски трио

Васил Петров започва турнето Symphony Way с обичани песни, представени заедно с Врачанска филхармония под диригентството на Христо Павлов и с джаз триото на Йордан Тоновски. „Симфоничните проекти датират още почти от началото на моята кариера. По предложение на Плевенската филхармония тогава направихме програма със заглавия от моя репертоар и нови за мен песни в аранжименти на Румен Тосков, Васил Пармаков, Ангел Заберски, Антони Дончев и Христо Йоцов. През годините обновявам тази програма, особено напоследък, когато зачестиха подобни проекти.“ – разказа Васил Петров в студиото ни.

В концертите сега ще чуем и аранжименти на Васко Спасов. Васил Петров ще ни развълнува с джаз стандарти, поп песни, хитове от репертоара на „Бийтълс“ – Something, Michelle, Yesterday, филмова музика от Мишел Льогран и Чарли Чаплин. „Ще представим програма, която искрено се надавям, че ще очарова хората и ще си припомнят познати мелодии, които са малко позабравени, но ги представяме в нова светлина. Това е универсална музика, която се е утвърдила и се е превърнала в стандарт, в критерий за качество – вечно зелени песни, харесващи се, слушащи се. Неслучайно те минават през годините в различни интерпретации, попадат в ръцете на различни аранжори. Това е най-красивото и интересното на тази музика – че винаги се обновява.“ – коментира Васил Петров.

В програмата гост солист е цигуларката Зорница Иларионова, която свири самостоятелно, а също и в изпълненията на Васко. Джаз триото е на Йордан Тоновски с Кристиян Желев (ударни) и Христо Минчев (бас). „Големият симфоничен оркестър е нещо изключително. Съчетанието на тези оркестрации с Врачанската филхармония е нещо много впечатляващо. Моето усещане да изпълняваш музика, подкрепена от тази огромна формация, е съвсем различно, нещо изключително. Очаква ни хубаво преживяване“ – обещава Васил Петров.

Турнето Symphony Way започва на 21 юли в Летния театър „Бунарджика“ в Пловдив, ще продължи на 23 юли в Летния театър в Бургас и на 25 юли – в Zornitza Family Estate Relais & Châteaux. На 27 юли музикантите ще гостуват на стадиона в Петрич, на 7 август – във Фестивалния и конгресен център във Варна, на 8 август – в „Двореца“ в Балчик, а на 14 август – в Black Sea Rama Golf & Villas. „Ще представим програма, която искрено се надавям, че ще очарова хората.“ – обобщава Васил Петров в очакването да представи обновения репертоар на различни места пред разнообразни публики.

На 10 август Васил Петров ще пее на Джаз фестивала в Банско с Ангел Заберски трио. Утре вечер той е в Пловдив в ROCK’n’BAR Безистенъ.

  • Интервюто с Васил Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.