Васил Петров бе удостоен с „Икар“ за съвременна българска музика

Васил Петров бе удостоен с „Икар“ за съвременна българска музика

Присъжданата от Съюза на артистите награда „Икар“ в категорията за съвременна българска музика спечели Васил Петров. Той получи отличието за албума „Васил“, записан с Биг бенда на Българското национално радио, и за звучащите там негови авторски произведения „Може би“, „Представи си“, Haven’t Been the Best, Expectation и „Американска мечта“. Номинациите бяха излъчени от Гилдията на музикалните артисти, а отличията бяха връчени на 27 март, когато отбелязваме Международния ден на театъра. Церемонията се проведе в Народния театър „Иван Вазов“. Това е първата номинация и първата награда „Икар“ на Васко.

В записания с Биг бенда на Българското национално радио албум „Васил“ вокалистът изпълнява някои от своите любими световноизвестни песни – кавъри на „Дийп пърпъл“, „Бийтълс“ и Стинг, а също и теми, като Besame Mucho на Консуело Веласкес и класиката „Шербургските чадъри“ на Мишел Льогран, съчетани с оригинални композиции на български език. Пет от песните са по музика на Васил Петров, а текстовете са създадени от Александър Петров, архимандрит Серафим, Бен Крос, Михаил Белчев и Александър Христов. В отделните пиеси бендът е дирижиран от постоянния му ръководител Антони Дончев, от Ангел Заберски-син и от Васил Спасов. В записите участват още щрайх от Симфоничния оркестър на БНР, тромпетистът Венцислав Благоев, валдхорнистите Иван Иванов и Христо Цачев, деца от вокална група „Мечо Пух”, Пе4енката, а бекграунд вокалисти са Весела Морова и Атанас Кулински. Албумът ни убеждава, че романтиката, добрият вкус и искреното отношение никога не са преставали да бъдат актуални, пише на сайта ни Таня Иванова.

Личен и много романтичен – новият албум „Васил“ на Васил Петров ни разказва вечни истории и улавя красивите моменти от живота

Другите две номинации за наградата „Икар“ в категорията за съвременна българска музика бяха за Живко Петров за големия му концерт „Ние избрахме музиката“ и за Alex P за неговите авторски произведения „Хляб за очите“ и „Нищо лично“.

През миналата седмица Васил Петров пя на Мартенски музикални дни в Русе с триото на Ангел Заберски и с Оркестъра на Русенската опера, дирижиран от Левон Манукян, както и с Биг бенд – Благоевград с ръководител Борис Янев в Драматичния театър в Благоевград. Междувременно бе обявено, че Васко отново ще е сред водещите вокалисти на Джаз фестивала в Банско между 7 и 13 август. Сред другите, известни към момента участници, са Камелия Тодорова, Весела Нейнски, Мей, Шели Бърг, „Мънго Джери блус бенд”, Весела Морова, Йълдъз Ибрахимова, „Дърти пърчес”, Монти Алегзандър, Снежната сова, „Инкогнито“.