Васил Пармаков година след смъртта му: книга, диск, концерт

Васил Пармаков година след смъртта му: книга, диск, концерт

Година след смъртта на Васил Пармаков излизат неговата последна книга и диск с последните записи на „Зона Це“ с негово участие. Те ще бъдат представени на 8 юни на благотворителен концерт в „София лайв клуб“. Повече разказа Веселин Веселинов – Еко при гостуването си в студиото на Джаз ФМ.

За диска „Зона Це – последна сесия с Васко“, запис от януари 2014 г.:

Историята започва в една студена януарска сутрин. Виктор Лилов имаше идея „Зона Це“ да запишем пиеси за албум – основната група: с Пармака и Стоян. Все отлагахме този момент – Пармака беше кисел, аз – зает. Една сутрин Стоян – той е най-упорит, ни събра с колата, и въпреки нашите протести отидохме в студиото му в Елин Пелин, където посвирихме няколко часа.

Две от пиесите са абсолютно спонтанни, записани като проверка на звука. Нищо уговорено няма, а се е получило все едно е измислено предварително. Има и две пиеси на Пармака от периода след 2010 – 2011 г. Те са много красиви и леко тъжни. Love стана емблематична – през последната година много често я свирим на концертите с неговата музика.

В албума не е включена, но на концерта ще прозвучи пиесата на Васил Пармаков Billy Comes, Billy Goes

Много я харесваме със Стоян тази пиеса, но тя нямаше документален запис, разполагахме само с ноти от Пармака. Много искахме, когато правехме програмата на турнетата, да включим и нея, но я нямахме на запис. Един ден упорито се разрових в стари дискове и открих траковете на пиесата, изчистих ги и се оказа, че я имаме записана през 2000 г. със сенегалския перкусионист Ямар Тиям. През 1999 г. Клинтън дойде в България, Пармака се впечатли от случващото се около визитата и написа тази пиеса.

На сцената на „София лайв клуб“ от 20 ч. на 8 юни излизат: Васил Спасов – пиано, Мирослав Иванов – китара, Веселин Веселинов – Еко – бас, Стоян Янкулов – Стунджи – барабани. Иван Лечев ще свири на цигулка една пиеса, а тромбонистът Георги Корназов ще представи своя творба, посветена на паметта на Васко. Ще звучи основно музика, написана от Пармаков през 90-те.

Ще чуем и откъси от последната книга на Васил Пармаков „Аз съм вашите обувки“

Той беше роден със страхотна фантазия – от Господ му беше дадено. Много лесно му идваха думи и ноти – с думите си играеше, както с нотите. Когато издаде „Аз и майор Блюхер“, за мен бе изненада, но книгата отбеляза ново творческо начало, след като той десетина години бе потънал в други неща. В този момент избухна с книга, започна отново да свири активно. Понеже бълваше думи и ноти, се оказа, че след смъртта му има материал за още една книга – абсолютно подготвена, подредена. Синът му успя да възстанови всичко от компютъра му.

Билетите за събитието са по 10 лева, а половината от приходите са за Дома на ветераните на изкуството и културата в София. За първи път книгата и дискът ще се продават тогава.

  • Разговора на Светослав Николов с Веселин Веселинов – Еко можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
  • Неиздаваните записи от последната сесия на „Зона Це“ с Васко Пармаков звучат от днес в нашата програма и са основен акцент на „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.