Вакуум, ниска температура и агар-агар в първия ден на

Вакуум, ниска температура и агар-агар в първия ден на "Концепции 2011"

На 22 и 23 февруари за втори път в България се провежда кулинарният форум "Концепции", в който среща си дават опита и таланта на български и чуждестранни шеф-готвачи, а кулинарията се оказва неразривно свързана с изкуството.След официалното откриване на събитието в залата на "Рейнбоу плаза" започна и същинската част – презентациите на участниците във форума. Още в първия ден се откроиха няколко тенденции. Молекулярната кулинария продължава да бъде все толкова актуална. Използването на течен азот и мариноването и готвенето във вакуум дават възможности за нови експерименти със структурата и външния вид на храната. Някои от шеф-готвачите приложиха готвене на ниска температура като например Борис Петров, който използва сварени пъдпъдъчи яйца за около два часа на температура от 65 градуса. Тук можете да видите снимки от неговата презентация - 1, 2, 3.Една от най-впечатляващите тенденции е добре позната храна да се приготвя по коренно различен начин. Нашият екип беше силно впечатлен от презентацията на Владимир Стоичков. Той направи безцветно гаспачо, което по вкус и аромат не се различава от традиционната  студена супа. Гаспачото беше поднесено във високи чаши с лист цикория, топче от сирене и кисело мляко и хайвер от домат (сърцевината на домата със семките). Тук можете да видите как изглежда гаспачото. Сред най-често споменаваните продукти в първия ден на кулинарния форум беше агар-агар – той се извлича от водорасли и се използва за желиране. С него се постига много ефектен вид на храната. Агар-агар може да се намери и на българския пазар. Двама от участниците в "Концепции" освен превъзходни готвачи се оказаха хора с дипломи по дизайн. Усетът към красивото, елегантното и премерено чувство за естетика ясно си пролича в техните презентации, където храната беше истинско произведение на изкуството. Тук можете да видите презентацията на датския шеф-готвач Мортен Томсен – 1, 2 и на българския му колега Димо Димов.Своя дебют на "Концепции"  направи Георги Партенов, който е млад, но вече има сериозен опит извън България. С неговото участие организаторите на форума дават заявка за подкрепа на млади и обещаващи готвачи. Вижте тук презентацията на Георги Партенов.За водеща снимка към тази публикация избрахме ястието на шеф-готвача от Румъния – Роберт Ман, който изкушава сетивата ни с риба и месо от речни раци, поднесени върху канапе от мариновано червено цвекло и сотирани аспержи. Другото ястие, което Ман приготви, изглежда така.В първия ден от "Концепции" участие взеха още: Жилбер Велтер (Люксембург) – 1, 2Стефан Иванов (България) –  1, 2Брехт Де Конинк (Белгия)Снимки: Виктор Петков