В света на импровизацията: новия проект на Антони Дончев и „Четирима господа пеят джаз“ слушаме на „Пловдив джаз фест“ тази вечер

В света на импровизацията: новия проект на Антони Дончев и „Четирима господа пеят джаз“ слушаме на „Пловдив джаз фест“ тази вечер

Четирима господа ще пеят джаз с Октет Пловдив, създаден и воден от Мирослав Турийски. Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Свилен Ноев и Павел Терзийски ще изпълнят обичани песни в аранжиментите на пианиста. Преди това Павел ще е на сцената и за първия за вечерта концерт – премиерното представяне в Пловдив на новия проект на Антони Дончев, в който участва и Росен Захариев – Роко. Това са двата концерта в Дом на културата „Борис Христов“, а след това в Bee Bop Café ще слушаме изпълненията на Alexandroff Ragtime Band. В тази публикация още: Мишел Нахабедян разказва за откраднатите музикални мигове в неговата изложба в Дом на културата, а Лили Илиева споделя впечатленията си от представянето на младите музиканти, участвали във фестивалния конкурс.

„Използваме песни, които те пеят, както ги пеят, запазваме тяхната вокална линия и изцяло променям аранжиментите в стилистиката на Октет Пловдив. Мисля, че се получи успешно.“ – гледа към концерта довечера Мирослав Турийски. Той е автор на аранжиментите на обичани песни на Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев и Свилен Ноев от „Остава“, на стандарти, които ще изпълни Павел Терзийски, на дуета на Стефан и Свилен по хит на Oasis и на суинг песента на четиримата, с която ще завърши събитието. Докато слушах репетицията видях колко щастливи са музикантите от преоткриването на техни любими песни. „Радвам се, че успях да свърша работата. Става въпрос за изцяло нова програма, голям състав, много певци. На сцената са общо 12 души – трябва да се съобразиш с всеки един, няма как тази музика да стане като на джемсешън. Удовлетворението ми е, че успях да подготвя аранжиментите навреме.“ – разказа Мирослав Турийски за подготовката на събитието.

И четиримата вокалисти използваха определението „страхотно“, за да опишат новото звучене на станалите любими на публиката техни песни. Стефан Вълдобрев ще изпълни „По-полека“ и „Едно“, Свилен Ноев – „Шоколад“ и „Океан“, Орлин Павлов – „Вместо мен“ и „Секунда“, а Павел Терзийски ще представи два джаз стандарта. „Миро е направил страхотни аранжименти! В джаза обичам свободата, която я има и в рокендрола. Кой не я обича?! В джаза има прекалено много пространства и територии.“ – обяснява пристрастията си Стефан Вълдобрев. Свилен Ноев казва: „Много съм доволен и съм много развълнуван, че тези песни звучат съвсем различно, с много енергия. Миро Турийски се е раздал много. Групата е страхотна! Жесток кеф! Много съм щастлив! Различни хора са, по различен начин гледат на музиката, но целта ни е обща.“ Орлин Павлов също е щастлив: „Чувствам се прекрасно! Нещата звучат блестящо, много е интересно! Миро е направил страхотни аранжименти. Песните станаха неузнаваеми, много хубаво звучат и много искам да ги запиша! Сега те ме вдъхновяват наново – с нов живот и нов заряд. Като някакъв сън е, който си сънувал някога, но сега е съвсем различен и е реален. Много е странно!“ Павел Терзийски казва: „Октет Пловдив е страхотна формация. Миро Турийски се е потрудил сериозно върху аранжиментите, самата любов към музиката на всички нас е причината да се получава много хубаво и приятно. Изключително хубаво е да работиш с хора, които дълги години отстояват позиции в българската музика, тъй като времената не са от най-благоприятните за изкуство. Дори да не сме се запознавали в миналото и сега за първи път да пеем заедно, за мен е много интересно приключение. Нямам търпение!“

Павел Терзийски ще е на сцената и за първия за вечерта концерт, когато Антони Дончев ще представи с него и с Росен Захариев – Роко новия си проект. „За мен е изключителна чест да споделя сцената с тези колоси на българския джаз!“ – изразява чувствата си Павел Терзийски. И разказва: „В началото идеята беше да се импровизира изцяло, но впоследствие Роко извади две парчета, Антони – 5 – 6, и стана цяла програма с писана музика. Идеята е да се усеща и духът на импровизацията, на възможностите, които всеки един от нас има. Оставяме си пространство във всеки момент да сменим посоката. Композициите на Роко са хармонично много богати. А за Антони вече нямам думи! Той е доста интересен човек. Неговите идеи са виртуозни и гениални. И много красиви. Страхотен концерт се очертава!”

Идеята за съвместен проект на тримата импровизатори в джаза изглежда толкова естествена… „Просто исках да експериментирам със съвсем различна звучност. Нямаме основните инструменти от ритъм секцията – бас и барабани. И двамата участници изпълняват част от тази функция в нетипична роля, а пианото – то си е ударен инструмент, така че, третирано по съответния начин, то също може да бъде част от или направо цялата ритъм секция. Идеята беше да направя нещо съвсем различно.“ – разказва Антони Дончев. Той предлага съчетаване на написан нотен текст и пространства за импровизации: „Този проект ме провокира да създам няколко нови неща, в които има доста много съвсем точно написан материал, който държа да бъде изсвирен точно както съм го написал. Има и страшно много моменти, в които имаме свободата да се отдадем на това, което става, на случайността, на емоцията, на мига.“ Антони Дончев, Росен Захариев – Роко и Павел Терзийски са три вселени на една вълна: „Най-важното в музиката е общуването на сцената, загърбването на себе си и тоталното разтапяне в другия. Това за мен е най-важното нещо. С огромно удоволствие мога да кажа, че с Роко и Павката това се получава.“ Ако Росен Захариев е вече отдавна утвърден музикант, то да наблюдава развитието на Павел Терзийски прави Антони Дончев щастлив: „Развитието на Павел е още едно доказателство за това, че музиката е безкрайна вселена и че хората, които са отдадени с цялата си душа и сърце, могат да достигнат до невероятни неща.“ Антони Дончев ни въвежда в атмосферата на проекта си с думите: „Забравете за всичко и се оставете на течението на музиката.“

  • Интервютата на Светослав Николов с Антони Дончев, Мирослав Турийски, Павел Терзийски, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев и Свилен Ноев от „Остава“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Концертите с тяхно участие започват в 20 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Във фоайето на втория етаж на културния център от деня на започването на фестивала ни посреща изложбата с фотографии на любими музиканти, дело на Мишел Нахабедян. Това са фотосите, които ни създават настроение в началото на деня, когато отваряме вратата на мобилното студио на Джаз ФМ, и ни изпращат вечер, когато завършат концертите. Мишел Нахабедян открадва, както той се изразява, мигове за себе си и след това ги споделя с публиката. Красивите лица и изражения на музикантите са още едно доказателство за одухотворяващата сила на музиката. Джошуа Редман, Джейсън Моран, Ди Ди Бриджуотър, Джон Скофийлд и още много други са тук.

На снимката: Джошуа Редман, заснет от Мишел НахабедянНа снимката: Джошуа Редман, заснет от Мишел Нахабедян

За снимката на Джошуа Редман Мишел Нахабедян разказа по Джаз ФМ: „Имах щастието да се срещна с Джошуа няколко пъти. Занесох му въпросната снимка и го помолих за автограф. Той много сериозно ме погледна и помислих, че сега започват проблемите – защо съм снимал без разрешение и така нататък... Но той подписа и каза: „За първи път се виждам, свирейки, да съм усихнат.“ Останах много щастлив, разбира се!“ – казва Мишел Нахабедян.

На снимката: Джейсън Моран, заснет от Мишел НахабедянНа снимката: Джейсън Моран, заснет от Мишел Нахабедян

Музиката по красив начин ни казва сериозни и важни неща. Много артисти споделят, че музиката ги е спасила. За свое много силно откровение Мишел Нахабедян посочва музиката на Ричард Бона: „Няма да забравя момента, в който попаднах на албум на Ричард Бона. На кутийката на диска имаше стикер, че гост-музикант е Майкъл Брекър. Заради това си купих диска. И останах прероден!“

  • Интервюто на Таня Иванова и Светослав Николов с Мишел Нахабедян можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Силни представяния на прохождащи артисти в Младежкия конкурс на „Пловдив джаз фест“. Председателят на журито Лили Илиева споделя: „Има много талантливи млади хора и това трябва да е повод единствено за радост. Това са млади изпълнители, които с всичките си влияния успяват да свирят по собствен начин. Имаше млад барабанист на 10 години, който свири жестоко!“ – разказа тя в интервю за Джаз ФМ. И споделя, че участниците са се представили толкова силно, че журито е трябвало да увеличи броя на наградите.

  • Интервюто на Анна Бораджиева с Лили Илиева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M със съдействието и финансовата подкрепа на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Джаз ФМ е медиен партньор.

Снимки: Светослав Николов