В подкрепа на децата и жените, преживели насилие, над 60 творци и журналисти участват в благотворителен телетон на bTV Media Group и УНИЦЕФ

В подкрепа на децата и жените, преживели насилие, над 60 творци и журналисти участват в благотворителен телетон на bTV Media Group и УНИЦЕФ

С благотворителен концерт – телетон днес завършва съвместната инициатива на bTV Media Group и УНИЦЕФ „Бъдеще без насилие за всяко дете“. С кампанията целим да създадем обществена подкрепа за децата и жените, жертви на насилие, и да осигурим условия те да получат необходимата им помощ. Над 60 популярни творци и журналисти от bTV ще засвидетелстват своята съпричастност към решаването на проблема с музика и разговори със зрителите и слушателите. Така ще се събират средства за изграждането на Центрове за застъпничество и подкрепа. Събитието е от 20 ч. днес и ще бъде предавано по bTV, bTV Radio и радио N-Joy.

За преодоляването на проблема с психическото и физическото насилие над жени и деца е важно да бъдат изградени нагласи на неприемане на тормоза и в подкрепа на жертвите. Затова и на концерта – телетон ще бъдат показани примери за последиците от насилието. „За решаването на проблема в момента пречи това, че хората не разпознават насилието, жертвите се срамуват да признаят за случилото се и не им се оказва необходимата подкрепа, за да заживеят отново нормално“, посочи в интервю на Светослав Николов по bTV Radio Милена Харизанова – програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ. Така, паралелно със създаването на обществено настроение на непримиримост към насилието, ще бъдат изграждани Центрове за застъпничество и подкрепа – пилотно в три области на страната. „Комплексното оказване на помощ е пример от скандинавските държави, Канада и САЩ, където са имали същите проблеми. Сега, когато едно дете реши да сподели, че е било жертва на насилие, преминава през пет – шест души, докато стигне до човек, който може да му помогне. Така то е принудено да разказва за травматичното преживяване отново и отново – в отдел „Закрила на детето“, пред учител, социален работник, полицай, прокурор, да бъде освидетелствано в „Съдебна медицина“. И още повече – често средата, в която това се случва, не взема предвид детската психика“, обясни идеята за създаването на тези центрове Милена Харизанова от УНИЦЕФ. В тях детето ще разказва за случилото се веднъж, и то пред хора, които проявяват към него специален подход. Също така веднага ще започне работа по преодоляване на последиците от насилието. „Сега подкрепата спира с извеждането от семейството и настаняването в институция или при приемни родители, но травмата остава. Чрез центровете, които ще създадем, детето ще получи подкрепа, така че да продължи живота си, без да руши своето бъдеще“, посочи Милена Харизанова. Тя каза, че за да настъпи реална промяна, от тук нататък трябва да се работи по предотвратяване на насилието върху жени и деца, родителите да имат методи на възпитание, които изключват насилието, и да се работи със самите деца, за да знаят, че насилието върху тях е недопустимо.

Според един от участниците в благотворителния концерт – телетон днес – журналистът от bTV Мариана Векилска, обществото трябва да събуди институциите, за да се промени негативната ситуация. В интервю по bTV Radio тя добави, че трябва да се развие чувствителност у хората да не приемат с безразличие и безучастие насилието над деца. „Тези проблеми ще бъдат решени, само когато вниманието на всички е насочено към тях“, каза Мариана Векилска. Тя даде за пример телевизионната програма от ефира на bTV „Великолепната шесторка“, показала, че към решаването на социалните проблеми можем да подходим с добро настроение и положителен заряд.