В почит към големите в театъра: „Апарт“ и „Чехов х 3“ на сцената на театър „Азарян“

В почит към големите в театъра: „Апарт“ и „Чехов х 3“ на сцената на театър „Азарян“

В навечерието на връчването на наградите „Икар“ по традиция Съюзът на артистите в България представя номинираните спектакли в „Софийски театрален салон“, част от Календара на културните събития на Столичната община. 14-ото издание на фестивала започва на 18 март с поклон към Големите в Театъра, някои от тях – пренесли своето изкуство и на киноекрана. Спектакъла „Апарт“ гледаме от 19 ч. в театър „Азарян“ в НДК. На 15 март на същата сцена в почит към проф. Крикор Азарян за първи и последен път ще се играе „Чехов х 3“ – представление по трилогията, която режисьорът реализира в края на живота си.

Заветът на изградилите театралното ни изкуство – в „Апарт“

„Апарт“ събира в панорама образите и характерите на развилите българското театрално изкуство творци. „Често възниква въпросът къде са най-големите имена? Не, няма ги. Публиката ще види хора като Гинка Станчева, Наум Шопов, Емилия Радева – легендарни актьори от миналото, които са леко позабравени, но са оставили дири след себе си. Младите актьори повярваха в тях – харесаха им техните откровения, цитати, разкази и интервюта и преди да пресъздадат образите им се позаинтересуваха кои са тези хора. Това ми се струва ценното. Това е спектакъл за леко позабравените имена, които са били легендарни в онова време.“ – разказа по Джаз ФМ режисьорът Илко Ганев. Драматургът Людмила Сланева добави: „В спектакъла „величие“ го няма като послание. Той е наше обяснение в любов към артисти, които са живели във, със, за и от театъра и в които ние се разпознаваме. Искаме да им кажем: „Благодаря!“ Живеем във време, в които бързо се забравят направеното и приносът. Спектакълът е обяснение в любов към духа, към театъра, към живота.“

„Апарт“ е документална постановка по текстове и интервюта на едни от най-значимите български режисьори и актьори: Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Ицхак Финци, Стефан Илиев – Чечо, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Христо Домусчиев и др. Той е вдъхновен от разкази и интервюта от сборника „Артисти със сребро в косите“. На режисьора Илко Ганев му е любима сцената, в която младите актриси говорят с думите на своите предшественички, а прожектираното на екран видео разкрива легендата Апостол Карамитев: „Защо всички са били влюбени в него? Опитваме се да погледнем под повърхността на мистиката и магията около конкретни образи, да открием какво е създало тази легенда.“

В интервю по bTV Radio Гинка Станчева бе казала: „Филмите и спектаклите, в които участвахме, бяха хубави, защото ние бяхме много истински и много истински играехме. Имаше един момент, в който работех денонощно. И накрая си казвам: „Имаме само една голяма обич от публиката, която ни топли сърцата и душите!“

„Когато нещо е направено с любов и неговото време изтече, любовта не умира, тя идва при нас.“ – посочва свързващата хора и поколения нишка Людмила Сланева. А днес продължаваме борбите, започнати преди, отбелязва Илко Ганев: „Думите на тези артисти звучат актуални и до днес и се произнасят от младите актьори като описание на собствената им действителност. Тези въпроси са и техните въпроси – кой къде е назначен, как цензурата е уволнявала, как е действала пенсионната реформа, какви са били сблъсъците с директори, с партията.“ Продължението е извън сцената: „Хора, които нямат нищо общо с театъра, са изключително докоснати от спектакъла, защото разбират, че става въпрос за живота.“ – обяснява Людмила Сланева.

В „Апарт“ участват Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов. Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“ и Министерството на културата.

В почит към проф. Крикор Азарян – „Чехов х 3“

Няколко дни по-рано – на 15 март от 19 ч. спектакълът „Чехов х 3“ ще чества наследството на проф. Крикор Азарян. Той също ще се играе на сцената в НДК, носеща неговото име. Рождената дата на режисьора и преподавател всяка година събира неговите студенти и последователи: „За нас е важно да се виждаме, да си повтаряме думи, които той ни е казвал, как ни е научил на А-то и Б-то за нещата, които знаем сега.“ – казва с признателност Людмила Сланева. Тя обяснява, че за разбирането на театралното изкуство много важна е била идеята му да анализираш случващото се в света около теб: „Той винаги обръщаше внимание и ни учеше: „Спри! Не разбра ли, че нещо се случва? Какво се случва?“ Казваше, че е основно да знаем какво става и да го изиграем.“ Разбирането на съдържанието на всеки миг в живота е била идеята на Крикор Азарян за опознаване на богатствата на света ни: „В едно интервю го бяха попитали коя е думата, с която би описал живота. Той отговори: „Думата е „изведнъж“. Изведнъж нещо става, в един миг се влюбваш, в друг се учудваш, в трети си изумен. И това е животът. Трябва да сме живи, да усетим този миг.“ – предава завета на проф. Крикор Азарян неговата студентка Людмила Сланева.

В деня, в който проф. Азарян е роден, актьори от „Чайка“ в театър „Българска армия“, „Три сестри“ в Младежкия театър „Николай Бинев“ и „Вишнева градина“ в Народен театър „Иван Вазов“ ще съпреживеят от сцената заедно с публиката заснети на видео моменти от творческия процес по създаването на тези постановки. Във фрагменти от спектаклите ще видим Меглена Караламбова, Бойка Велкова, Георги Новаков, Александра Сърчаджиева, Койна Русева, Николай Урумов, Малин Кръстев, Станка Калчева, Владимир Люцканов, Валентин Ганев, Мария Каварджикова, Деян Донков и Марин Янев. Идеята и реализацията са на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. Във фоайето ще ни посрещне изложба с плакати от постановки на проф. Крикор Азарян през годините. След представлението за втора година фондация „Проф. Крикор Азарян“ ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство.

  • Интервюто на Светослав Николов с Людмила Сланева и Илко Ганев в предаването „Джаз ден“ на 11 март можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

На снимката: миг от „Апарт“