В очакване на три нови филмови заглавия, посветени на Джако Пасториъс, Беси Смит и Ейми Уайнхаус

В очакване на три нови филмови заглавия, посветени на Джако Пасториъс, Беси Смит и Ейми Уайнхаус

След 4 години усилена работа басистът на Metallica Робърт Трухильо ще представи пред публика филма за своя идол Джако Пасториъс - Jaco: A Documentary Film. Трухильо е продуцент на лентата заедно с Джон Батсек от Passion Pictures, а режисьорската работа е поверена на Пол Марчанд и Стефан Кижак. Във филма са представени интервюта с музиканти като Уейн Шортър, Джони Мичъл, Хърби Хенкок, Стинг, Карлос Сантана и др., а публиката се среща още със семейството на Джако и негови приятели. Документалният филм за легендарния музикант разказва за невероятния талант на Пасториъс, който отрежда нова роля на баса в модерната музика и проследява различни моменти от живота му, показвайки крехката страна от личната история на гения. Джако Пасториъс умира на 35-годишна възраст вследствие на жесток побой. Jaco ще бъде показан на различни фестивали през следващите месеци. Той ще бъде представен за първи път на 11 април в програмата на Asbury Park Music in Film Festival в САЩ.

На 16 май по HBO е премиерата на биографичния филм за живота на Беси Смит Bessie. В главната роля е Куин Латифа, а режисьор е Дий Рийс. Филмът разказва за впечатляващата кариера на Смит и сътресенията в личния й живот. Беси Смит не случайно е наричана Императрицата на блуса. Възходът в кариерата й е през 20-те и 30-те години на миналия век, когато работи с имена като Луис Армстронг и Колман Хоукинс. Тя записва над 160 песни преди да загине в автомобилна катастрофа на 43-годишна възраст през 1937 г. За своя кратък, но бурен живот Беси Смит си проправя път от Тенеси до звездния небосклон, известна е с бунтарската си природа и с това, че успява да предефинира очакванията към пола, да предизвика и скандализира хомофобската култура със своята бисексуалност и да прави нещата по свой собствен начин. Беси Смит е голямо вдъхновение за десетки джаз певици. Били Холидей я посочва като вокалистката, оказала най-голямо влияние върху нея.

През юли е премиерата на документалния филм Amy, посветен на живота и кариерата на покойната Ейми Уайнхаус. В лентата, чийто режисьор е британецът с индийски корени Асиф Кападия, представя непознати изпълнения на певицата и непоказвани архивни кадри. Филмът разказва историята на Ейми чрез нейните собствени думи: „Аз не съм момиче, което се опитва да бъде звезда или да бъде нещо друго освен музикант.“ И още: „Не мисля, че ще стана известна. Не мисля, че мога да го понеса. Сигурно ще полудея.“ Премиерата на Amy във Великобритания ще бъде на 3 юли.