В Ню Орлиънс днешният 14 януари е обявен за Ден на Алън Тюсан

В Ню Орлиънс днешният 14 януари е обявен за Ден на Алън Тюсан

Преди няколко дни в знак на признателност за приноса към местната култура Градският съвет на Ню Орлиънс единодушно прие резолюция, с която обяви днешния 14 януари за Ден на Алън Тюсан. Това е денят, в който музикантът щеше да навърши 78 г. Големият пианист, композитор, аранжор и продуцент почина на 10 ноември миналата година след концерт в Мадрид по време на европейското си турне. Тъжната новина шокира общността в родния му град и още тогава в негова чест се проведоха редица събития, сред които и трибют на звездите, в който участваха имена като Сирил Невил, Ърма Томас, Елвис Костело и др.

Рицаря на Юга Алън Тюсан си отиде от този свят, докато омайваше Европа със старовремския чар на Ню Орлиънс

„Нашите артисти и музиканти са наши посланици, защото със своя талант, гений и упорита работа създават култура, с която сме известни по целия свят. Чрез пътуванията си те споделят тази култура с различни хора и общности, а техните успехи и творения изпълват нашия град с жизненост и дух, които не се срещат никъде другаде. Алън представяше нашия град като един от най-добрите ни посланици.“ – заявява Сюзън Гайдри, член на Градския съвет на Ню Орлиънс.

Семейството на Алън Тюсан не пропусна да благодари за признанието. „Аз просто бих искала да кажа – благодаря ви! Моят баща обичаше родния си град повече от самия живот и всеки път, когато заминаваше, искаше да знае колко време ще отсъства от града.“ – казва дъщерята на музиканта Алисън Тюсан-Любо.

Градският съвет на Ню Орлиънс има идея за организирането и провеждането на постоянно събитие в чест на Алън Тюсан. „Надявам се, че ще намерим начин да го почетем така, както той показваше уважението си към нас.“ - заключава Джейсън Уилямс от Градския съвет на Ню Орлиънс.