В Новогодишен парти концерт „Акага“ и „Кварто квартет“ са отново заедно

В Новогодишен парти концерт „Акага“ и „Кварто квартет“ са отново заедно

„Акага“ и „Кварто квартет“ са отново заедно за втора съвместна изява. „Новогодишен парти концерт“ ще се състои на 28 декември от 19 ч. в зала „България“. „Много по-освободени сме след първата ни среща на живо.“ – каза в студиото ни Иван Пенчев от класическата формация. Краси Куртев от фънк групата добави, че за него е голяма радост да направят такъв нестандартен концерт и го определи като „класически в душата си“. Той дебютира на сцената на зала „България“ като шестгодишен тромбонист в квартет и сега му е приятно да се завърне там. „За „Акага“ е екзотика да свирим в зала „България“ и ни е много приятно да сме с „Кварто квартет“.“ – каза той и обеща концертът да е зареден с танци и енергия. Джаз ФМ е медиен партньор.

Идеята за съвместен концерт между „Кварто квартет“ и „Акага“ възникна на церемония по връчване на наградите „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ през 2014 г., когато и двете формации бяха удостоени с отличия. След като първото издание вече е зад гърба им, сега музикантите казват, че знаят точно какво трябва да направят, за да постигнат в пълна степен върховната хармония помежду си и да въздействат на публиката по „правилния начин“, както се изрази Краси Куртев.

Получавайки „Кристална лира”, „Акага” и „Кварто квартет” обявиха съвместен проект

Той обеща на публиката да чуе своите любими песни. Идеята му е за „прогресираща фиеста“ – концертът постоянно да набира темпо и емоция, докато хората не станат и не затанцуват. В репертоара ще е „Помниш ли онези дни?“, с която „Акага“ отбелязаха своята 27-а годишнина, а премиерата й бе на предходния концерт с „Кварто квартет“. В нова версия ще чуем отново „Полудяваме“. За Краси Куртев е много важно заедно формациите да изпълнят Libertango („композиция, която всеки мечтае да напише“, каза той), а Иван Пенчев предлага да представят „Коледно кончерто гросо“ от Корели.

Концертът ще има и две посвещения. С изпълнение на „Кварто квартет“ ще бъде почетена паметта на първия вокалист на „Акага“ Марин Панев, с когото се разделихме преди няколко дни. В събота ще имаме една от малкото възможности да чуем на живо песента „Те нямат вина“, която „Акага“ записаха с Веско Пантелеев – Ешкенази и е посветена на каузата на УНИЦЕФ за децата, лишени от родителски грижи.

  • Интервюто на Светослав Николов с Краси Куртев и Иван Пенчев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.