В лятната програма на Дом на културата „Искър“: „Весела ваканция“ за малчуганите, концерти на Софийския духов оркестър, „Комиците“ и кино

В лятната програма на Дом на културата „Искър“: „Весела ваканция“ за малчуганите, концерти на Софийския духов оркестър, „Комиците“ и кино

Лятна програма с десетки събития за меломани и малчугани ни предлага столичният Общински културен институт Дом на културата „Искър“. През целия юли и август текат заниманията в ателиетата на „Весела ваканция“, а до края на месеца ще продължим да слушаме Софийския духов оркестър с неговите изяви на Лятната естрада в Борисовата градина. В красивата голяма зала на културния дом се снима предаването „Комиците“ от ефира на bTV, а кино на открито можем да гледаме в две августовски вечери в инициативата „Блок кино“. Лятната програма на Дом на културата „Искър“ започна с детска хоротека, концерт и театралния спектакъл „Супермарио“ в празник, организиран съвместно с районна администрация „Искър“. Програмата продължи с прожекцията на документалния филм „Да живее България“ и среща с неговия режисьор Адела Пеева и продуцента Слободан Милованович, както и със спектакъла „Танцови необозримости“ на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

На 8 юли на зелената поляна край Дом на културата „Искър“ започва поредицата от занимания за малчугани „Весела ваканция“. „Тази инициатива стартира през 2015 г. с намерението да изведем децата навън и да им покажем удоволствието от живото общуване и творчеството. Впоследствие важно място зае темата за опазване на околната среда и природата. Интересно беше, че в миналогодишното издание в часовете по изобразително и приложно изкуство децата изработиха голям кукер от отпадъчни материали и идеята за разделното събиране и оползотворяване на отпадъците намери своята пряка реализация.“ – разказа в студиото на Джаз ФМ директорът на Дом на културата „Искър“ Евгения Михайлова.

„Весела ваканция“ през годините затвърди огромния интерес и родителите вече много от рано започват да питат за датите и темите на работилниците. „Смятаме, че успешно вървим в тази посока, насочена към всички деца от столицата. Заниманията са безплатни – социалният статус на хората няма значение. Идвайки, те се забавляват, създават нови контакти, играят със своите връстници.“ – посочва Евгения Михайлова. Мястото е лесно достъпно – на метри от метростанция „Искърско шосе“. Районът е много красив – сградата е на брега на езерото на „Дружба“ с неговия нов фонтан, който вечер е осветен, и с плаващите на воля патета. Отсреща в зелената морава с храсти е изписан първият такт на „Одата на радостта“.

Заниманията във „Весела ваканция“ са структурирани по теми. На 8, 10 и 12 юли, както и на 19, 21 и 23 август децата изучават танци, на 15, 17 и 19 юли, както и на 12, 14 и 16 август – изобразително и приложно изкуство, на 22, 24 и 26 юли, както и на 5, 7 и 9 август – театър. На 29 и 31 юли и на 2 август има занимателни еко игри, които продължават на 26, 28 и 30 август. При лошо време работилниците се местят в обновените зали на просторния дом на културата. Продължителността е от 11 до 13 ч.

През целия юли в Борисовата градина, в Банкя и във Велинград ще слушаме изпълненията на Софийския духов оркестър. В програма, организирана съвместно с дирекция „Култура“ на Столичната община, започналите през юни концерти на Лятната естрада в Борисовата градина продължават на 4 (от 17 ч.), 6, 12, 13, 19, 20, 26 и 27 юли (от 19 ч.) На 10 юли оркестърът се включва в програмата „Остров на музиката“, организирана от Общински културен институт Дом на културата „Средец“ – от 19:30 ч. на същото място. В Банкя музикантите ще свирят в Ротондата на 15 юли от 19 ч., а във Велинград – на 7 юли.

Тази година в концертите ще има по нещо за всеки от публиката. В едно прекрасно преживяване ще чуем класическа, танцова и филмова музика, Бетовен и Дворжак, Супе и Щраус, Джон Уилямс и Енио Мориконе. Специално място е отредено на българските композитори – Милчо Левиев и Жул Леви. Винаги има творби, написани за оркестъра от негови членове като Христофор Раданов. За финал звучи хоро на Дико Илиев, а малки и големи танцуват и завършват вечерта доволни и изпълнени с емоции. „Отзивите са възторжени, хората ме изпращат до метрото, споделят своето възхищение, питат за авторите. Публиката реагира изключително точно, с особено чувство на възторг.“ – посочва диригентът на Софийския духов оркестър Юли Дамянов.

Репертоарът на състава е богат, майсторството на музикантите – изключително, а настроението – винаги добро. Оркестърът непрекъснато разширява съдържанието програмите си. Към „Копаница“ от „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов вече е добавена ръценицата, ще чуем скоро и „Валс-фантазия“ от Глинка. „Хората изключително се радват. За мое удоволствие една сериозна и тежка увертюра като „Кориолан“ на Бетовен се слуша с внимание и се изпраща с аплодисменти. Обработките на Моцарт в танцов стил също се възприемат с голям възторг, независимо къде свирим.“ – описва жаждата на публиката за изкуство Юли Дамянов.

Със своята музика Софийският духов оркестър приобщава към музиката нови почитатели и насища с щастие градски пространства. Когато съставът неотдавна свири пред Народния театър за 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България, почти цялата публика снимаше и излъчваше на живо в социалните мрежи, за да запечата за спомен и да сподели любимо преживяване. Сега вече площадът винаги ще носи следата на доброто настроение и радостта от чутото в непосредствената ни среда. „Понякога идва този момент на щастливата среща. Духовият оркестър сме в постоянен „флашмоб“ и преди хората да нарекат това така. Изведнъж те попадат на наш концерт. Още като студент, когато на мен ми се случеше това, имах същото усещане – на радост и възхищение. Един баща с малко детенце дойде и каза, че много хубаво сме подбрали програмата с различни жанрове. „Аз съм щастлив, че детето ми чува всичко това.“ – каза той. Ние винаги сме търсели точно това – деца, чиито родители може да не ги водят на концерти в зала, като чуят нашата музика, проявяват интерес и следващите стъпки ще бъдат направени. Софийският духов оркестър осъществява с много широк кръг публика културно-социално комуникиране.“ – обобщава Юли Дамянов. Той разказва за случайни минувачи, дошли накрая, които молят музикантите да посвирят още, защото искат да продължат да ги слушат. „Съвсем друго е по улици и площади. Хората се държат свойски.“ – посочва диригентът.

В лятната програма на Дом на културата „Искър“ ще продължим да се забавляваме с „Комиците“ по време на снимките на предаванията им за bTV в красивата голяма зала. Следващите срещи са на 17 и 25 юли от 17:30 и от 20 ч. Ще гледаме и кино на открито в инициативата „Блок кино“, като прожекциите са на стената на културния дом в парка с езерото. На 13 август ще видим „Каръци“ на Ивайло Христов, а на 14 август – „Последната линейка на София“ на Илиян Мелтев. Началото е от 20:45 ч.

Всички събития са с вход свободен, с изключение на „Комиците“, за чиито представления билетът е на цена от 10 лв.

  • Интервюто на Светослав Николов с Евгения Михайлова – директор на Общински културен институт Дом на културата „Искър“, и Юли Дамянов – диригент на Софийския духов оркестър, можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

На снимката: Софийският духов оркестър свири в Ларгото