В годишната анкета на списание DownBeat за 79-та поредна година читателите определиха своите любими джаз музиканти и албуми

В годишната анкета на списание DownBeat за 79-та поредна година читателите определиха своите любими джаз музиканти и албуми

Известното списание DownBeat направи традиционното си годишно допитване до своите читатели за техните любими джаз музиканти и албуми. Анкетата се провежда за 79-ти път и включва 34 категории с номинирани над 650 артисти. Този път броят на гласувалите е впечатляващ - 27 504, като за сравнение миналата година се включиха 24 552 души. Сред победителите са Пат Матини (той печели в три категории - за китарист на годината, най-добър джаз албум и най-добра джаз група), Чик Къриа бе определен за джаз артист на годината, Хърби Хенкок спечели в категориите за пиано и клавишни, Мария Шнайдер бе отличена за най-добър композитор и аранжор, а Бъди Гай спечели признанието на публиката в категориите за най-добър блус артист и най-добър блус албум. Басистът Чарли Хейдън, с когото се простихме по-рано тази година, бе определен за най-добър басист. До имената на легендарните, утвърдени музиканти се нареждат и успешни артисти от новото поколение като Грегъри Портър (най-добър вокалист), Тромбоун Шорти (най-добър тромбонист), Робърт Гласпър (неговата група Robert Glasper Experiment беше отличена в двете категории, обръщащи внимание на музиката близка като звучене до джаза).

"Тазгодишната анкета е особено удовлетворяваща." - казва Франк Алкиър, издателят на DownBeat: "Аз исках да видя Би Би Кинг в "Даунбийт залата на славата" през последните 25 години. Благодаря на читателите за чудесния избор. Подобно на много фенове Би Би Кинг беше първият блус герой в моя живот и той си остава един от най-любимите ми музиканти на планетата. Ние знаем, че г-н Кинг имаше проблеми със здравето преди няколко седмици. Нека включването му в Залата на славата да послужи като пожелание за бързо възстановяване, пожелание, отправено от милионите почитатели по целия свят."

Новият брой на DownBeat ще се появи на пазара на 18 декември, като част от материалите в него са посветени на някои от победителите в отделните категории - Би Би Кинг, Пат Матини, Чик Къриа, Крис Потър, Даяна Крол и Тромбоун Шорти. На корицата е алт саксофонистът Мигел Зeнон, чийто нов албум Identities Are Changeable изследва проблемите на културната идентичност чрез изразните средстава на музиката и жанра spoken word.


Победители в 79-та читателска анкета на DownBeat:

Зала на славата: Би Би Кинг
Джаз артист: Чик Къриа
Джаз албум: Pat Metheny Unity Group, Kin (Nonesuch)
Исторически албум: Майлс Дейвис, Miles At The Fillmore—Miles Davis 1970: The Bootleg Series Vol. 3 (Columbia/Legacy)
Джаз група: Pat Metheny Unity Group
Биг бенд: Jazz at Lincoln Center Orchestra
Тромпет: Уинтън Марсалис
Тромбон: Тромбоун Шорти
Сопран саксофон: Уейн Шортър
Алт саксофон: Кени Гарет
Тенор саксофон: Крис Потър
Баритон саксофон: Гари Смулиан
Кларинет: Анат Коен
Флейта: Хюбърт Лоус
Пиано: Хърби Хенкок
Клавишни: Хърби Хенкок
Орган: Джоей Дефранческо
Китара: Пат Матини
Бас: Чарли Хейдън
Елактрически бас: Стенли Кларк
Цигулка: Реджина Картър
Барабани: Джак Дежонет
Вибрафон: Гари Бъртън
Перкусии: Пончо Санчес
Други инструменти: Бела Флек (банджо)
Вокалистка: Даяна Крол
Вокалист: Грегъри Портър
Композитор: Мария Шнайдер
Аранжор: Мария Шнайдер
Звукозаписна компания: Blue Note
Блус артист или група: Би Би Кинг
Блус албум: Бъди Гай, Rhythm & Blues (RCA/Silvertone)
Артист или група отвъд джаза: Robert Glasper Experiment
Албум отвъд джаза: Robert Glasper Experiment, Black Radio 2 (Blue Note)