В Европейския музикален фестивал: Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах слушаме в Аулата на Софийския университет

В Европейския музикален фестивал: Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах слушаме в Аулата на Софийския университет

Грандиозната Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах ще изпълнят Гиргина Гиргинова, Олга Михайлова-Динова, Пламен Бейков и изявеният австрийски тенор Виргил Хартингер заедно с Камерен смесен хор при „Бахово общество в България“ и Бароков оркестър от солисти с диригент Йосиф Герджиков. Събитието от Европейския музикален фестивал ще се проведе на 19 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 19 ч. Концертът се организира от фондация „Бахово общество в България“ и музикална агенция „Кантус Фирмус“ в партньорство с Културния център на Софийския университет.

Благодарение на фондация „Бахово общество в България“ от 2007 г. в София по време на Страстната седмица ежегодно се организира изпълнение на пасион от Й. С. Бах. В концертите участват предимно български музиканти, които интерпретират творбите на германския бароков майстор с голяма емоционална ангажираност и разбиране за неговия стил. По този начин България се приобщава към вековната европейска традиция за посрещането на Великден с музика, носеща непреходна художествена стойност и общочовешко значение. Тази година организаторите се спряха на Меса в си минор, чиито текстове не са свързани пряко със събитията от Страстната седмица, и датата за изпълнението бе избрана след поредицата от празнични дни през май.

Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах е една от най-значимите духовни композиции в музикалната литература. Това е последната голяма вокална творба на бароковия майстор и единствената, в която той пресъздава изцяло пълния латински текст на католическата литургия. В епохата на Романтизма тя е наречена Hohe Messe, което означава буквално „висока меса“, но в случая има смисъл по-скоро на голяма меса или велика меса. Творбата се състои от 18 хорови части и девет арии, от които – три дуета. Й. С. Бах композира първоначално кратък вариант от Kyrie и Gloria още през 1733 г. В края на своя живот той пресъздава и другите части – Credo, Sanctus и Agnus Dei, като преработва фрагменти от свои по-ранни кантати или пише изцяло нова музика. Творбата е завършена около 1748 – 1749 година, но Бах не доживява да я чуе в цялостно изпълнение. През 1811 г. Карл Фридрих Целтер преоткрива месата с берлинската Певческа академия (Sing-Akademie). Той нарича творбата „най-великото произведение на изкуството, което някога е виждал светът“. Ръкописът е определен от ЮНЕСКО за част от световното документално културно наследство.

  • Билетите са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com. Билети ще се продават и на мястото на събитието един час преди концерта.

В програмата на Европейския музикален фестивал тази година предстоят още няколко значими събития – концерт на американския цигулар Джошуа Бел с Оркестъра на Класик ФМ радио (13 май), проектът „В света на аржентинската музика“ на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов (26 май и 28 май, съответно в голямата и в камерна зала „България“), церемонията по връчването на наградите „Златно перо“ (19 май), джаз концерта „Арт скици“ с Ангел Заберски джаз квартет (8 юни).

Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата. През 2015 г. фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.