В цветния свят на бохемска Франция с April in Paris на Мирослава Кацарова

В цветния свят на бохемска Франция с April in Paris на Мирослава Кацарова

За традицията на френския шансон – с песни на Едит Пиаф, Мишел Льогран, Жо Дасен и много други, е новият проект April in Paris на Мирослава Кацарова. „За първи път се престрашипх да пея на френски.“ – казва за него вокалистката, която връща спомена за френската музика в живота си още към времето в забавачката. Тогава научава песен за моряци, мачти и лято, а като 15-годишна ученичка в Английската гимназия в Пловдив пее Non, Je ne regrette rien на Едит Пиаф. „Пеех я гаменски, със свити юмруци, с натъртено френско „р“ и мощен глас, който ме удряше в челото до световъртеж. Това се случваше често в двора на гимназията ни – Английската в Пловдив. Тогава – края на 80-те, се налагаше всички да загряваме сутрин с патриотични песни. Тази толкова неочаквана и сякаш изтръгната от несъзнаваното песен изразяваше странната преждевременна зрялост на поколението ми – на мен тя ми се бе стоварила изневиделица по волята на любовта ми към френския език и музиката.“ – пише Мирослава Кацарова във фейсбук, представйки предстоящите срещи с музиката.

Тази вечна песен на Едит Пиаф, както и символичната за нея La vie en rose ще бъдат част от репертоара на концертите в София и в Пловдив преди лятното турне в страната. Премиерата на April in Paris ще бъде в Sofia Live Club на 4 април от 20:30 ч. при вход свободен, а на 6 април от 21 ч. ще е гостуването в Bee Bop Café в Пловдив. Концертите ще са с участието на пианиста Мирослав Турийски – автор на аранжиментите, басиста Веселин Веселинов – Еко, барабаниста Христо Йоцов и струнен квартет.

Хитът, дал заглавието на програмата April in Paris, ще е единственият джаз стандарт. Освен трогателните песни на Едит Пиаф, ще чуем Et la Mer на Мишел Льогран и класиката от 60-те Les Champs-Elysees на Жо Дасен. С написан от Мира текст на френски ще прозвучи Oblivion на Астор Пиацола, който създава танго нуево под влиянието на своята преподавателка Надя Буланже. В песента като речитатив ще прозвучи стихотворението на Пол Верлен Il pleure dans mon coeur. Je Bois на писателя, музикант и драматург Борис Виан също е в подбора на репертоара. И още в тези музикални срещи: Ne me quitte pas на Жак Брел и Que reste-t-il de nos amours? на Шарл Трене, френскоезична версия на Waters of March (Les eaux de Mars), написаната от Доминик Милър La Belle Dame Sans Regrets на Стинг и Dansez sur moi на Клод Нугаро. В концертите ще чуем и изненадващ прочит на Мирослав Турийски на Voyage, Voyage на Дезирлес.

Част от преживяването April in Paris ще бъде книжка с текстовете на всички песни, подробности за връзката на вокалистката с френската култура и начин на живот, както и снимки от фотосесията с френски ретро автомобил, направена от Павел Червенков.

„С музиката ще опитаме да прекрачим отвъд времето. Да претворим светове или съвсем да измислим нови. Със сетивата, символите и въображението си да създадем един друг свят вътре в този свят, както ни насърчаваше Пол Елюар. И мисля си, няма как този проект да не ухае на цъфналите кестени по „Шан-з-Елизе“, да не звучи като дъжд по уличките на Сен Жермен, да не стене като Spleen на Бодлер, да не възпява „тази любов“ по Превер, да не се шляе безцелно из нощния черно-бял Париж в Citroën DS, да не е в търсене на изгубеното време...“ – посвещава ни Мирослава Кацарова в настроението на програмата.