В 9 български града, на 11 места в София – любими творци ни четат откъси от важни книги в третата „Нощ на литературата” у нас

В 9 български града, на 11 места в София – любими творци ни четат откъси от важни книги в третата „Нощ на литературата” у нас

Пространства в района на парка „Заимов” ще ни посрещнат след 18 ч. днес, за да се включим в третото издание у нас на „Нощ на литературата”. Общоевропейската инициатива се провежда за осми път, а в България се включват девет града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. Събитието е инициирано от Чешкия център в София. „Нощта на литературата е възможност да открием книги, за които може дори да не подозираме. Празникът също така събира автори, преводачи, издатели – така че на едно място в една вечер можем да научим много неща, свързани с книгите“, коментира пред Джаз ФМ директорът на Чешкия център Катерина Хортаева. Връщайки се назад във времето към 2011 г., когато по нейна идея инициативата за първи път се проведе в България, тя обобщи: „За наша голяма радост проектът беше приет много добре – хората явно се интересуват от литературата и също харесват този формат, при който можеш да обиколиш няколко места, да общуваш с книгите, да спечелиш книга. Най-важна е литературата и много се радвам, че за трета година можем да организираме това събитие“.

В Нощта на литературата в столицата днес от 18 до 21 ч. ни очакват 11 читателски гнезда, съсредоточени около парка „Заимов” – The Fridge, Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов”, Театър „София”, „Канаал”, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, ресторант „Славяни”, галерия „Васка Емануилова”, ресторант „Преди 10”, галерия „Сезони”, Малък градски театър „Зад Канала” и „Плюс това”. Ще чуем откъси от книги на български, чешки, австрийски, английски, португалски, гръцки, германски, македонски, полски и руски автори, както и част от книгата, спечелила наградата на детския конкурс „Бисерче вълшебно“, организиран от фондация „Детски книги“. От отделните читателски гнезда можем да събираме печати в брошури, а в края на вечерта ще бъде изтеглена томбола в салон „Янко Сакъзов” на Столичния куклен театър.

1. Австрийско посолство
Книга: „Боклук”
Автор: Роберт Шнайдер
Преводач: Владко Мурдаров
Издателство: Black Flamingo, 2012 г.
Място на четене: ресторант „Славяни”, ул. „Асен Златаров” №1/бул. „Янко Сакъзов” №72
Чете: Денис Христов
2. Британски съвет
Книга: „Изкуството е навик”
Автор: Алан Бенет
Преводач: Аглика Маркова, Петрушка Томова
Не е издадена
Място на четене: Галерия „Васка Емануилова”, бул. „Янко Сакъзов” №15
Чете: Ангелина Славова
По повод честването на 450-та годишнина на Уилям Шекспир в рамките на Нощта на литературата ще бъде представено второ преработено двуезично издание на неговата „Поезия“. Преводът на Евгения Панчева се отпечатва от Университетско издателство „Св. Климент Охридски”. Представяне: в 19 ч. в Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов”. Съорганизатори на събитието са Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”, катедра „Англицистика и американистика” във Факултета по класически и нови филологии.
3. Гьоте институт
Книга: „Там, където е погребан Орфей”
Автор: Илия Троянов
Преводач: Федя Филкова
Издателство: Ciela, 2014 г.
Място на четене: Театър „София”, бул. „Янко Сакъзов” №23А
Чете: Веско Мезеклиев
4. Детски книги: книга-изненада от конкурса „Бисерче вълшебно”
От 18 ч. ще се чете откъс от детска книга, която ще бъде тазгодишният носител на наградата „Бисерче вълшебно“. Официалното обявяване на резултатите от анкетата сред малките читатели съвпада с Нощта на литературата и ще се проведе на 14 май.
Място на четене: Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, ул. „Васил Априлов” №3
Чете: Здрава Каменова
5. Европейска комисия
Книга: „Опасно готварство”
Автор: Андреас Стайкос
Преводач: Здравка Михайлова
Издателство: „Балкани“, 2005 г.
Място на четене: Ресторант „Преди 10”, ул. „Милко Бичев” №1
Четат: Албена Ставрева, Деляна Хаджиянкова
6. Институт „Камойнш”
Книга: „Проглеждане”
Автор: Жозе Сарамаго
Преводач: Илияна Чалъкова
Издателство: „Колибри”, 2013 г.
Място на четене: „Канаал”, бул. „Мадрид” №2
Чете: Мина Маркова
7. Културно-информационен център на Република Македония
Книга: „Раждане на словото”
Автор: Ацо Шопов
Преводач: Роман Кисьов
Издателство: „Авангард принт”, 2013 г.
Място на четене: Галерия „Сезони”, Дом на културата „Средец”, ул. „Кракра” №2А
Чете: Иван Калошев
8. Полски институт
Книга: „Старата”
Автор: Рафал Вояшински
Преводач: Вера Деянова
Издателство: „Ерго”, 2014 г.
Място на четене: Малък градски театър „Зад канала”, бул. „Мадрид” №1
Чете: Филип Аврамов
9. Руски културно-информационен център
Книга: „Грях”
Автор: Захар Прилепин
Преводач: Любов Кронева, Ася Григорова
Издателство: „Прозорец”, 2011 г.
Място на четене: The Fridge, бул. „Мадрид” №8
Чете: Иван Джамбазов
10. „София: Поетики”
Книги: „Свят за изпиване”, „Северна тетрадка”, „Картички”
Автори: Ясен Атанасов, Марин Бодаков, Силвия Чолева
Издателства: Ciela, 2012 г.; „Да“, 2013 г.; „Жанет 45”, 2007 г.
Място на четене: „Плюс това”, ул. „Марин Дринов” №30
Четат: Ясен Атанасов, Марин Бодаков, Силвия Чолева
11. Чешки център
Книга: „Без следа”
Автор: Петра Соукупова
Преводач: Радост Железарова
Издателство: „Аля”, 2014 г.
Място на четене: Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов”, бул. „Янко Сакъзов” №19
Чете: Илиян Марков

Книгата, която Чешкият център представя, е съвсем нова на българския пазар. „Без следа” на Петра Соукупова излезе у нас този понеделник, а преди това е била приета много добре и от читателите, и от критиката в Чехия, спечелила е множество награди. „Книгата разказва за израстването на младите хора, когато са на възраст около 13 – 15 г. Авторката Петра Соукупова пише много впечатляващо, така че читателят усеща съвсем ясно миналото си. „Без следа“ връща жив спомена за този период“, сподели пред Джаз ФМ директорът на Чешкия център Катерина Хортаева. Тя разказа, че част от въздействието на книгата се дължи на това, че авторката си е водила дневник още от дете и при създаването на романа е имала възможност чрез записките си да се върне към онзи преломен момент от живота.

Четенията в читателските гнезда ще се проведат от 18 до 21 ч., а в 21:30 ч. в Столичния куклен театър, салон „Янко Сакъзов”, ще бъде изтеглена томбола сред участниците, събрали поне пет печата от местата за четене.

Организатори на Нощта на литературата в София са мрежата от културни центрове у нас на страните от Европейския съюз – EUNIC България, Руският културно-информационен център, Културният информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България, сдружението „София: Поетики“ и фондация „Детски книги“. Фестивалът се провежда с подкрепата на Столичната община. Повече за българското издание можете да прочетете тук, а обзор на общоевропейската инициатива ще откриете тук.