Уют, топлина и притегателни настроения в първата вечер от „Пловдив джаз фест” с проекта „Четири дами пеят боса нова”

Уют, топлина и притегателни настроения в първата вечер от „Пловдив джаз фест” с проекта „Четири дами пеят боса нова”

Проектът „Четири дами пеят джаз”, чиято премиера беше миналата година на „Пловдив джаз фест”, а преди два месеца беше представен и на „Аполония”, сега намери своето продължение в „Четири дами пеят боса нова”. Концертът постави начало на второто издание на пловдивския джаз фестивал, който се провежда от 1 до 5 ноември. На сцената излязоха добре познатите ни и обичани български певици – Белослава, Мирослава Кацарова, Андрония Попова – Рони и Хилда Казасян. Към тях се присъединиха Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (контрабас) и Христо Йоцов (барабани), а специални гости бяха Николай Карагеоргиев (китара), Младен Димитров (перкусия и програминг) и талантливият ученик на Христо Йоцов – Цоньо Цветков, който показа своите умения на вибрафон.

Четирите изящни вокалистки бяха подбрали свои любими боса нова композиции, които прозвучаха в нови, провокативни аранжименти, направени от Миро Турийски, Еко и Христо Йоцов. В подбора на репертоара не липсваха изненади, което ни даде възможност да се убедим колко голям потенциал има този музикален проект и как песни, които не свързваме с жанра боса нова, придобиват съвсем ново звучене, аранжирани в тази стилистика.

Белослава – „Четири дами пеят боса нова“ Белослава – „Четири дами пеят боса нова“

Както и миналата година, така и сега, концертът беше открит с изпълнения на Белослава. Тя има способността да създава уют и да предразполага публиката. Концертът съвпадна с Деня на будителите и Белослава честити празника на всички, изпълнили залата в Дом на културата „Борис Христов”. Певицата сподели, че със събитията от „Пловдив джаз фест” е напът да се създаде традиция, която се надява да остане във времето. В самото начало чухме темата на Майлс Дейвис So Long. Изпълнението беше вдъхновено от версията с участието на Ерика Баду, включена в новия албум на Робърт Гласпър – Everything’s Beautiful. Белослава представи още нов прочит на песента „Където си ти” от дебютния си албум „Улици” и класиката на Бил Уидърс Lovely Day.

Андрония Попова – Рони – „Четири дами пеят боса нова“Андрония Попова – Рони – „Четири дами пеят боса нова“

Андрония Попова – Рони, която Белослава посочи като своя муза, излезе втора на сцената на фестивала и ни плени със своето открояващо се присъствие. Рони беше избрала композицията Manha de Carnaval от саундтрака към известния филм „Черният Орфей”, а след това поднесе една от големите изненади в програмата – песента на „Насекомикс” „Любовта е кит, глътнал океан”. Превъзходният аранжимент е дело на Веселин Веселинов – Еко.  Андрония Попова – Рони – „Четири дами пеят боса нова“Андрония Попова – Рони – „Четири дами пеят боса нова“

Мирослава Кацарова беше подбрала репертоар, който й прилягаше изключително добре и й позволяваше да разгърне вокалния си талант, а ние станахме свидетели на огромното артистично израстване на певицата. Мира започна с хита на Бебел Жилберто Samba da Bencao, който мнозина познават от саундтрака към филма с участието на Джулия Робъртс „Яж, моли се и обичай”; последва версия на Dindi, в която се включи Рони, свирейки на акордеон, а за финал Мира ни поднесе жизнерадостната тема Doralice.

Мирослава Кацарова – „Четири дами пеят боса нова“Мирослава Кацарова – „Четири дами пеят боса нова“

В края на концерта „Четири дами пеят боса нова” Хилда Казасян ни припомни някои от образците в боса нова – бразилския музикален стил, превърнал се в световно явление в средата на миналия век. Вокалистката изпълни три песни, написани от Антонио Карлос Жобим, емблематични не само за неговото творчество, но и за жанра боса нова - Triste, One Note Samba и Waters of March, която беше поднесена в дует с Мирослава Кацарова.

Хилда Казасян – „Четири дами пеят боса нова“Хилда Казасян – „Четири дами пеят боса нова“

Финалът на концерта събра четирите дами заедно за версия на The Girl From Ipanema, а след бурни аплодисменти дойде ред и на биса – отново песен на Жобим: Corcovado.

„Четири дами пеят боса нова“„Четири дами пеят боса нова“

Преди този концерт в рамките на „Пловдив джаз фест” беше открита изложба с черно-бели фотографии на Диляна Флорентин и Павел Червенков. Диляна представи фотографии на български музиканти, сред които Белослава, Камелия Тодорова, Мирослава Кацарова, Веско Пантелеев-Ешкенази, Рут Колева, Любо Киров и др. Павел Червенков участва в изложбата с два красиви диптиха, вдъхновени от софийските дворове, фотографии, разказващи истории и предразполагащи към вглъбяване и размисъл.

Диляна ФлорентинДиляна Флорентин

Изложбата беше открита с изпълнения на квартета на саксофониста Петър Момчев. Групата включва Шибил Бенев (китара), Димитър Карамфилов (контрабас) и Атанас Попов (барабани). Те изпълниха основно оригинална музика.

Петър Момчев и приятелиПетър Момчев квартет

Първата фестивална вечер продължи в BeeBop Cafe с концерт на джипси джаз формацията Hot Club de Plovdiv. В нея свирят Любомир Толумбаджиев (цигулка), Петър Койчев (китара), Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (контрабас).

Джем сешън с Hot Club de PlovdivHot Club de Plovdiv

Групата Hot Club de Plovdiv е сформирана през 2013 г. и вече има изяви на клубната и фестивална сцена у нас. Музикантите са обединени от любовта си към музиката на легенди като Джанго Райнхард и Стефан Грапели.

Джем сешън с Hot Club de PlovdivHot Club de Plovdiv

След концерта на Hot Club de Plovdiv вечерта продължи с джем сешън, в който взеха участие както млади музиканти, така и утвърдени имена, сред които Мирослав Турийски, Николай Карагеоргиев и Славена Даскалова.

Джем сешън с Hot Club de PlovdivДжем сешън, с участието на Мирослав Турийски

„Пловдив джаз фест” е организиран от „Блу Ем” на Мирослава Кацарова, Община Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019”. Джаз ФМ сме медиен партньор и за времето на фестивала излъчваме от мобилното ни студио в Дом на културата „Борис Христов” от 9 до 11 ч.

Джем сешън с Hot Club de Plovdiv, пее Славена ДаскаловаДжем сешън, пее Славена Даскалова

Фотография: Евгени Димитров от „Булфото”