Успехите на 2014 г. в класациите на „Билборд”: лидерите Тони Бенет и Лейди Гага ни поздравиха с коледен дует

Успехите на 2014 г. в класациите на „Билборд”: лидерите Тони Бенет и Лейди Гага ни поздравиха с коледен дует

Тони Бенет и Лейди Гага са джаз звездите на 2014 г., както ги определиха слушателите чрез покупките на песни и албуми, отразени в класациите на „Билборд”. Техният съвместен Cheek to Cheek, създаден с голямо желание и всеотдайност от двамата изпълнители, е под номер 1 в класацията за джаз албуми, а двамата оглавяват и класацията за джаз артисти, където на първо място е Тони Бенет.

Всичко е възможно! Тони Бенет и Лейди Гага мечтаят, обичат и се забавляват заедно със слушателите в Cheek to Cheek

Удоволствието, което те споделиха от своето сътрудничество в музиката и взаимност на чувствата в живота, плени слушателите толкова силно, че ги постави на върха на джаз музиката за 2014 г. Но това не е всичко от съвместния албум Cheek to Cheek – проектът им продължава да се развива, като в началото на следващата година на дивиди, блу рей и за дигитално разпространение излиза негова концертна версия. Записът е от общия концерт на звездите в зала Frederick P. Rose Hall в Jazz at Lincoln Center в Ню Йорк през юли, снимки от който можете да разгледате на сайта ни тук. Двамата изпълняват всички песни от албума, както и други свои любими композиции, които подбират с много отношение към музиката. Придружава ги оркестър от 39-ма музиканти. Може би като грешка, може би като закачка, на профила си във фейсбук Тони Бенет написа: „Билборд” току-що обяви класациите за 2014 г.: Cheek to Cheek е номер 1 при джаз албумите, а Тони и Лейди Гага са, съответно, номер 1 и номер 1 при джаз артистите. Голямо БЛАГОДАРЯ на всички почитатели, че направихте това възможно!”. Тони Бенет е джентълмен! Заедно с Лейди Гага той ще приветства Съединените щати за настъпването на новата 2015 г. Двамата са основните звезди на празничното тържество в Ню Йорк, което ще бъде предавано на живо по NBC. В навечерието на това голямо за тях и за почитателите им събитие двамата изненадващо представиха дуетна коледна песен: Winter Wonderland. От днес тя звучи в ефира на Джаз ФМ.

С неоспоримо лидерство през изминалите няколко години, Майкъл Бубле отстъпва лидерската позиция, за да застане под втора позиция в класацията на „Билборд” за джаз албуми на 2014 г. с и на трето място в класацията за изпълнител. Скоро Майкъл Бубле ще стане част от празничното ни настроение с четвъртото издание на коледното телевизионно шоу, в което си партнира с Барбра Страйсенд. Повече за събитието ще откриете тук.

Животът е хубав с Майкъл Бубле и новия му албум To Be Loved

Ани Ленъкс, която през изминалата година, също като Лейди Гага издаде първи джаз албум, следва с Nostalgia на трето място в класацията за албуми, а сред изпълнителите е пета, следвайки Франк Синатра. Ани Ленъкс вложи цялата си чувствителност и загриженост за състоянието на света в своите много силни интерпретации на джаз и блус песни. А Франк Синатра потвърди правилото за неостаряващата музика, продължавайки да бъде сред най-продаваните артисти години след смъртта си. В първата десетка на албумите са три свързани с името му издания – най-доброто от дуетите (пета позиция), както и два коледни албума от серията Icon – солов на Синатра и заедно с Дийн Мартин и Сами Дейвис джуниър в The Rat Pack (съответно – на 7-о и 8-о място). Отделно най-доброто от Синатра в поредицата Icon фигурира под номер 13. Самото трио The Rat Pack, и тримата певци от което вече са покойници, е под 7-и номер в класацията на най-продаваните артисти на изминалата година.

На 4-а и на 6-а позиция при албумите са Black Radio 2 на Robert Glasper Experiment за овластяването чрез музика и смесващия стилове и жанрове Liquid Spirit на Грегъри Портър. Следват албумът Kin на Pat Metheny Unity Group на 9-а позиция, антологията Women of Jazz (10), Every Man Should Know на Хари Коник джуниър (11), Another Long Night Out (12), с който Браян Кълбъртсън се завръща към началото, но вече от позицията на зрелостта и успеха. След още няколко компилации, на последните три места в класацията на „Билборд” за 20-те най-продавани джаз албума на 2014 г. виждаме Get Happy на Pink Martini, Last Dance на Кийт Джарет и Чарли Хейдън и Summer Horns, който Дейв Коз по отдавнашна традиция записва с приятели.

Сторм Лардж от Pink Martini: „Любовта ще възтържествува”

След изброените дотук, списъкът на най-ярките джаз артисти продължава от осма до 25-а позиция със следните имена: Робърт Гласпър, Грегъри Портър, Хари Коник джуниър, Пат Матини, Браян Кълбъртсън, Pink Martini (с които Мишо Йосифов тази година направи две турнета), Пол Хардкасъл, Ал Жеро, Сесил Маклорин Салвант, Тромбоун Шорти, Даян Рийвз, Бони Джеймз, Джералд Олбрайт, Snarky Puppy, Ричард Елиът, Кийт Джарет, Минди Абер, Нейтън Ийст.

Много имена от класацията на джаз артистите се преповтарят в Топ 10 на смуут джаз музикантите. На първите пет позиции там са Бони Джеймз, Джеф Лорбър, Браян Кълбъртсън, Ричард Елиът и Юдж Груув. Класацията за смуут джаз песни оглавява African Breeze на Джонатан Бътлър, след което се наредждат Givin’ It Up на Ричард Елиът и Serious Business на Jazz Funk Soul. На 4-о и на 6-о място присъстват песни на Браян Кълбъртсън, а на 5-а позиция е изпълнение на Down to the Bone.

Джо Бонамаса присъства с два свои албума в класацията за блус, която оглавява като артист – Different Shades of Blue е под номер 1, а An Acoustic Eevning at the Vienna Opera House е 14-ти. Гари Кларк Джуниър, Сюзън Тедеши и Дерек Тракс, Кеб Мо са другите звезди, които виждаме в двете блус класации на „Билборд”.

При арендби албумите XSCAPE – с неиздавани до момента работни версии на песни на Майкъл Джексън и техните претворения в ръцете на талантливи съвременни продуценти, е на 5-а позиция, а на 7-мо място откриваме A Merry Christmas на Мери Джей Блайдж. При артистите Джон Леджънд е на 4-а позиция (той оглавява чарта при аренби артистите и е трети в „Най-горещите 100”), Майкъл Джексън – на 6-а, а Мери Джей Блайдж – на 8-а.

При Топ 200 на албумите и в класацията за музика от филми номер 1 е Frozen, а голямата звезда от него – Идина Мензел, идната седмица ще представим с нейния коледен албум Holiday Wishes, в който участва Майкъл Бубле. Музиката от Frozen звуча на фона на кадри от филма в концерта „Вълшебството на Дисни”, който „Кантус Фирмус” представи съвместно с фондация „Америка за България” през януари в цикъла „Музиката на Америка”.

Орлин Павлов и Марлиса Хъдсън пеят хитове на „Дисни с Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио на фона на кадри от любими анимационни филми

Сред всички споменати дотук имена, именно Идина Мензел е на най-висока позиция сред Топ 100 артистите – тя заема 48-а позиция, Майкъл Бубле е 54-и, а Майкъл Джексън – 55-и. Сред артистите от ефира на Джаз ФМ виждаме и имената на „Ролинг стоунс” (39) и Били Джоел (79).