Улица в Ню Йорк вече носи името на Майлс Дейвис. Това лято в Синсинати ще се снима игрален филм за легендарния музикант

Улица в Ню Йорк вече носи името на Майлс Дейвис. Това лято в Синсинати ще се снима игрален филм за легендарния музикант

На 26 май се навършиха 88 години от рождението на Майлс Дейвис. В чест на големия музикант 77-ма улица в Ню Йорк беше преименувана на Miles Davis Way. Тя се намира между Riverside Drive и West End. Мястото не е избрано случайно - на 77-ма улица в Манхатън се намира къщата на Майлс, в която той е живял над десетилетие. "Той репетираше точно тук в своята всекидневна през 1980 г. Тогава съм бил 5-годишен." - това си спомня Винс Уилборн джуниър - племенник на Майлс.

Членове на семейство Дейвис и много почитатели на легендата се събраха в понеделник, за да отпразнуват създаването на улицата Miles Davis Way. Инициативата е на Шърли Зафирау, която е била съседка на тромпетиста и все още обитава същия апартамент. Тя разказва, че Майлс е бил силно привързан към квартала и е държал на постоянното общуване с неговите жители. Той е прекарвал голяма част от времето си на улицата пред своя блок, като е разговарял с минувачите и е организирал импровизирани джем сешъни. "Той беше един от най-великите музиканти на нашето време. За мен е чест да го познавам и да бъда тук." - сподели Джули Белафонте, съпругата на певеца Хари Белафонте, която присъстваше на преименуването на улицата. Голямата телевизионна звезда - актьорът Джон Еймъс каза: "Като наричаме улица на негово име - това е начин да го направим безсмъртен.". Според един почитател на Майлс, дошъл на откриването: "Майлс Дейвис не е просто джазов или музикален титан, той беше герой."

Майлс Дейвис почина през 1991 година на 65 годишна възраст. Според мнозина негови приятели отдавна е трябвало да нарекат улица на негово име. Саксофонистът Джими Хийт казва: "Мисля, че е малко късно, но все пак се случи. Улицата е факт."

Новините, свързани с Майлс Дейвис, не спират до тук. Наскоро стана ясно, че Дон Чийдъл ще играе ролята на Майлс във филм, който ще се снима това лято в Синсинати. Чийдъл ("Къща на лъжите", "Железният човек 2", "Железният човек 3") ще режисира и продуцира Miles Ahead. Актьорът е написал сценария заедно със Стивън Байджелман. Във филма ще участват местни музиканти и актьори, като е предвидено да се включат и звезди като Зоуи Салдана и Юън Макгрегър. "Ние с нетърпение очакваме да започнем да изследваме културата, музикантите и атмосферата на този град. Надяваме се да работим в тясно сътрудничество с общността, за да успеем да реализираме този проект на екран." - казва Дон Чийдъл за лентата Miles Ahead.