Уинтън Марсалис с нов албум, в който записва оригинална музика за първи път от 6 години насам

Уинтън Марсалис с нов албум, в който записва оригинална музика за първи път от 6 години насам

В края на следващия месец е премиерата на новия албум на Уинтън Марсалис The Abyssinian Mass, който големият тромпетист записва заедно с биг бенд и 70-членен госпъл хор. В мащабния проект участват ръководеният от Уинтън Jazz at Lincoln Center Orchestra и хорът на Деймиън Снийд Chorale Le Chateau. Дискът ще бъде на пазара на 18 март от каталога на Blue Engine Records.

Музиката в The Abyssinian Mass е написана от Уинтън Марсалис по случай 200 години от създаването на Абисинската баптистка църква в Харлем. Това е първото оригинално произведение, което тромпетистът записва от 6 години насам. Марсалис представи музикалната програма през 2013 г., когато заедно с Jazz at Lincoln Center Orchestra и хора Chorale Le Chateau бяха на турне из американския Юг. Турнето включваше 19 концерта в 16 града и за мнозина това се превърна в незабравима среща с традицията.

Издаването на двойния компактдиск на Уинтън Марсалис The Abyssinian Mass включва есе, написано от видния интелектуалец и критик Лион Уисълтиър, и бонус DVD с документални кадри от концертите и интервюта.

С албума The Abyssinian Mass Уинтън Марсалис продължава изследванията си, свързани с афро-американския опит. През 1997 г. той беше отличен с награда „Пулицър“ за своето произведение Blood on the Fields. Продължаващата три часа и половина оратория е посветена на темата за робството и свободата. С последния си проект The Abyssinian Mass тромпетистът повежда слушателя на духовно пътешествие, в което музиката носи радост и силна емоция, често изразена в спонтанно пляскане с ръце.


Трейлър за новия албум на Уинтън Марсалис The Abyssinian Mass

Фотография: Luigi Beverelli, източник: фейсбук профила на Уинтън Марсалис