Уили Нелсън е новият носител на Наградата Гершуин за популярна песен

Уили Нелсън е новият носител на Наградата Гершуин за популярна песен

Библиотеката на Конгреса на САЩ обяви новия носител на Наградата Гершуин за популярна песен – Уили Нелсън. Легендарният музикант ще бъде удостоен с нея през ноември във Вашингтон, като са предвидени поредица от събития. Наградата, наречена на името на Джордж и Айра Гершуин, се връчва на живи артисти за техните постижения в създаването на песни, допринесли за междукултурния диалог, обогатяването на публиката и вдъхновяването на новите поколения. Носители на Наградата Гершуин са Пол Саймън, Стиви Уондър, Пол Макартни, дуото Бърт Бакарак и Хал Дейвид, Керъл Кинг и Били Джоел.

Забележителната кариера на Уили Нелсън продължава вече 6 десетилетия. Той е оставил своя дълбок отпечатък върху кънтри музиката, но всъщност никога не е спирал да разширява своите музикални хоризонти, съчетавайки жанрове като джаз, блус, фолк, рок и латино. Виртуозен китарист със собствен почерк и великолепен певец, легендарният музикант не спира да вдъхновява своите колеги от различни стилове. Дискографията му наброява над 200 заглавия, сред които са проекти с историческа значимост като Shotgun Willie, Red Headed Stranger и Stardust. Нелсън е автор на песни, които отдавна са се превърнали в класики: Crazy, Hello Walls и Funny How Time Slips Away.

„Уили Нелсън е музикален изследовател, преначертаващ границите на кънтри музиката по време на цялата си кариера.“ – казва Джеймс Билингтън от Библиотеката на Конгреса. „За мен е чест да бъда следващия носител на Наградата Гершуин. Много съм благодарен за нея.“ – коментира от своя страна Нелсън. Той е носител на множество награди не само като музикант, но и като автор, актьор и активист.


Уинтън Марсалис и Уили Нелсън с концертна версия на Georgia On My Mind в „Линкълн център“, Ню Йорк.