Уейн Шортър с троен албум, книга и Почетната награда на Кенеди център

Уейн Шортър с троен албум, книга и Почетната награда на Кенеди център

Уейн Шортър издава нов, троен албум на 24 август. Проектът Emanon (Blue Note Records) излиза заедно с книга, написана от самия музикант и вдъхновена от неговата любов към научната фантастика, комиксите и супергероите. Романът представлява космическо-героически епос, който Уейн създава с помощта на филмовата сценаристка Моника Слай, а илюстрациите са дело на Ренди ДеБърк. Любопитното е, че през 1949 г., когато е 15-годишен, Шортър пише и илюстрира с химикалка първия си комикс. И въпреки че оттогава са минали толкова много години, легендарният музикант не е забравил този опит и ето че след броени дни ще четем неговата книга, в която представя картина на дистопично потисничество. В историята Шортър вплита елементи от будизма, чийто последовател е вече години наред.

Музиката в Emanon е записана от Уейн Шортър квартет. В групата свирят Уейн Шортър (сопран и тенор саксофон), Данило Перез (пиано), Джон Патитучи (бас) и Браян Блейд (барабани). В първия диск участва Orpheus Chamber Orchestra, 34-членен състав, който изпълнява сюита, композирана и аранжирана от Шортър. Това произведение е записано през 2013 г. малко след представянето му в Carnegie Hall. Всяка от отделните части на сюитата - Pegasus, Prometheus Unbound, Lotus и The Three Marias, препраща към конкретна тема от книгата, в която се разказва за екшън-героя Еманон.

Името на Еманон (прочетено отзад напред „no name“ („без име“) Уейн Шортър заимства от композиция от бибоп ерата - в края на 40-те г. Дизи Гилеспи изпълнява пиеса с това заглавие. „Без име означава много. Връзката с Еманон, артистите и другите герои е стремежът към оригиналност, което вероятно е най-близкото нещо до акта на сътворението.“ – казва Уейн Шортър в пресинформацията към албума.

Няколко дни след като беше обявено издаването на Emanon, стана ясно, че Уейн Шортър е един от носителите на Почетната награда на Кенеди център. Тя се връчва на хора на изкуството, оказали влияние върху американската култура. Списъкът с отличените артисти тази година се допълва от певицата и актриса Шер, един от най-ярките представители на минимализма в музиката - американският композитор Филип Глас, кънтри вокалистката Рийба Макинтайър и създателите на мюзикъла „Хамилтън“ - писателят и актьор Лин-Мануел Миранда, режисьора Томас Кайл, хореографа Анди Бланкънбюлер и музикалния директор Алекс Лакамор. Церемонията по награждаването ще се състои на 2 декември в Кенеди център във Вашингтон.

На снимката: Уейн Шортър квартет; източник: фейсбук страницата на музиканта