Уейн Шортър и Хърби Хенкок с отворено писмо към младите артисти. Посланията на двамата музиканти прескачат професионалните граници и достигат до всеки един от нас

Уейн Шортър и Хърби Хенкок с отворено писмо към младите артисти. Посланията на двамата музиканти прескачат професионалните граници и достигат до всеки един от нас

Преди няколко месеца сайтът nesthq.com публикува отворено писмо към следващото поколение артисти, написано от двама легендарни музиканти – саксофониста Уейн Шортър и пианиста Хърби Хенкок. И въпреки че текстът представлява силно послание, отправено към младите хора, занимаващи се с изкуство, думите на двете легенди са изпълнени с мъдрост, която би могла да вдъхнови всеки един от нас по пътя към пълноценен и смислен живот.

Днес на български език публикуваме Отвореното писмо на Уейн Шортър и Хърби Хенкок, а професионалният превод е на една голяма приятелка на Джаз ФМ радио – Златна Костова. Сърдечно й благодарим за съдействието! Преди да прочетете самото писмо, ето думите, с които от медийната платформа обясняват каква е причината да се обърнат към двамата музиканти:

Уейн Шортър и Хърби Хенкок са приятели повече от 40 години. В заниманията си с изкуство те са прекрачили не една и две граници, смятани доскоро за непреодолими, придали са ново, революционно значение на идеята за иновация и са избрали да поставят в центъра на своето съществуване стремежа да живеят живота си, проявявайки състрадание и смелост.

От най-ранните си години, когато са композирали и свирили с Майлс Дейвис във Втория му велик квинтет, до създаването на техни собствени музикални формации и развитието им като самостоятелни професионалисти, приносът на Уейн и Хърби към световната музика е абсолютно удивителен. Заедно те са носители на общо 95 награди „Грами“. И въпреки многобройните им престижни награди и отличия и двамата са категорични, че най-великите постижения в живота им са ролите им на съпрузи, бащи и на човешки същества, жители на тази Земя.

След неотдавнашната поредица от трагични събития в целия свят, от Париж до Сан Бернардино, имахме възможност да се срещнем с Уейн и Хърби и да ги попитаме каква реакция очакват от поколението артисти, което идва след тях. По-долу поместваме Отвореното писмо, в което двамата споделят мислите си по този въпрос.

КЪМ ПОКОЛЕНИЕТО АРТИСТИ, КОИТО ИДВАТ СЛЕД НАС

Живеем в бурно и непредсказуемо време. От ужаса в Батаклан до катаклизмите в Сирия и безсмисленото кръвопролитие в Сан Бернардино животът ни е пълен хаос и постоянна болка. И тъй като на този свят вие сте артисти, хора-творци, хора с мечти, ви умоляваме да не се обезсърчавате от онова, което виждате, а да използвате собствения си живот и, развивайки изкуството, което създавате, да го превърнете в средство за постигане на мир.

Истина е, че проблемите, пред които е изправен светът, са сложни, но отговорът на въпроса как да постигнем мир е простичък: чрез личната борба на всеки един от вас. И не е задължително да живееш в страна от третия свят или да работиш в неправителствена организация, за да разбереш това. Всеки от нас има своята мисия. Всички ние сме елементи от един огромен, променящ се пъзел, в него и най-малкото преместване на който и да е елемент влияе силно върху всеки един от останалите елементи. И всичко има значение: и вие, и това, което правите, и изкуството, което създавате.

Нека да е ясно, че макар това писмо да е адресирано към артистичната аудитория, мислите ни прескачат професионалните граници и засягат всички хора, независимо от тяхната професия.

ПЪРВО: ОСЪЗНАЙТЕ СВОЯТА ЧОВЕШКА ПРИРОДА
Ние не сме сами. Не живеем сами и не можем да творим сами. Онова, от което се нуждае нашият свят, е човешкото осъзнаване на нуждата и желанието да поставим условията, в които живеем, на ниво, на което всички наши действия ще бъдат диктувани от алтруизъм и състрадание. Човек не може да се затвори с професията или инструмента си: човекът трябва преди всичко да бъде човек. Съсредоточете енергията си върху усилието да бъдете възможно най-доброто човешко същество. Съсредоточете се върху усилието да възпитате в себе си емпатия и състрадание. И докато се опитвате да постигнете това, със сигурност ще потънете в океана на вдъхновението, което се ражда от сложността и любопитството на онова, което наричаме просто „живот на тази планета“. Музиката е само една капка в океана на живота.

ТРЪГНЕТЕ ПО НЕПОЗНАТИТЕ ПЪТИЩА И ГИ ЗАВЛАДЕЙТЕ
Светът има нужда от нови пътища. Не се оставяйте да бъдете подмамени от обикновената реторика или погрешните мнения, убеждения и илюзии как да живеете този живот. От вас зависи да бъдете пионерите, първите, откривателите – чрез пробване на нови звуци, ритми и хармонии, или чрез неочаквани сътрудничества, проекти и практики, съветваме ви да избягвате повторението във всичките му деградивни форми и произтичащите от това последствия. Стремете се към създаването на нещо ново, както в музикално отношение, така и в личния си живот. Никога не бъдете конформисти.

РАЗТВОРЕТЕ ОБЯТИЯ ЗА НЕИЗВЕСТНОТО
Неизвестното ви дава импулс за импровизация в момента – творчески процес, уникален по своя потенциал и изпълнение. За живота няма генерална репетиция, защото истинската репетиция е самият живот. Всяка връзка, всяко препятствие, всяко взаимодействие и т.н. са репетиция за следващото приключение в живота ви. Всичко е взаимосвързано. Всичко е надграждане. И нищо никога не се губи. Но за да имате такова мислене, трябва да бъдете смели. Бъдете смели и не губете своята радост и благоговение пред този прекрасен свят наоколо.

ОСЪЗНАЙТЕ ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ПРЕПЯТСТВИЯТА
Съществува едно схващане за провала, но то не е реално; то е илюзорно. Провал? Няма такова нещо. Онова, което приемате като провал, е всъщност една нова възможност, една нова ръка в раздаването на картите, или нова канава, върху която ще започнете да рисувате. В живота съществуват безкрайно много възможности. А самите думи „успех“ и „провал“ са просто някакви етикети. Вие сте човешки същества, а за човешкото същество няма граници; следователно при всякакви обстоятелства съществуват безкрайно много възможности.

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ И РАБОТИТЕ С ТЕЗИ, КОИТО СА РАЗЛИЧНИ ОТ ВАС
Светът се нуждае от повече директни контакти между хора с различен произход, ориентирани главно към сферата на изкуството, културата и образованието. Общото между нас са именно нашите различия. Ние трябва да работим за създаването на една постоянна отворена платформа, където хора от всякаква раса и вероизповедание ще могат да обменят идеи, ресурси, загриженост и добронамерена активност. Ние имаме нужда да се свързваме един с друг, да научаваме един за друг и да минаваме през живота един до друг. И докато не успеем да разберем болката в сърцето на другия и да я изпитаме като своя, ние никога няма да намерим покой. Колкото повече общуваме един с друг, толкова по-ясно ще осъзнаваме, че човешкото у човека се издига над всякакви различия.

СТРЕМЕТЕ СЕ ДА СЪЗДАВАТЕ СВОБОДЕН И НЕПОСРЕДСТВЕН ДИАЛОГ
Изкуството във всяка своя форма е медиум за диалог и този медиум е мощно средство. Време е музикалният свят да създаде разкази от звуци, които да сложат началото на диалог за мистерията, която представляваме самите ние. И като казваме „мистерията, която представляваме самите ние“, имаме предвид да се замислим, да хвърлим ръкавица на страховете, които ни пречат да използваме неограничения си достъп до изначално присъщата ни смелост. Да, аз съм уникален. Да, аз съм значим. Да, аз трябва да продължа напред.

ВНИМАТЕЛНО С ЕГОТО
У някои артисти понякога се загнездва високомерие. Това става при артисти, които вярват, че поради общественото си положение са по-значими; или при тези, чието свързване с определена област на изкуството им дава усещане за някакво превъзходство. Внимавайте с егото: творческите сили пресъхват, ако служим единствено на егото си.

НЕКА ЦЕЛТА ВИ БЪДЕ ОРГАНИЗАЦИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ
Медиците имат организация, която се нарича „Лекари без граници“. Техният огромен опит в това отношение би могъл да ви помогне да си поставите такава възвишена цел – да преодолеете ограниченията и стратегиите на някогашните бизнес-формули, създадени да увековечат старите модели, представяйки ги уж за нови. Ние се обръщаме директно към системата, която е на точното си място, система, която приканва потребителите да купуват само продуктите, които се смятат за търсени, система, в която парите са само средство за постигане на целта. Музиката като бизнес е част от бизнеса в живота. А животът ви на почтени артисти може да ви възнагради по начини, които въобще не сте си представяли.

УВАЖАВАЙТЕ ПОКОЛЕНИЕТО, ИЗВЪРВЯЛО ТОЗИ ПЪТ ПРЕДИ ВАС
По-възрастните могат да ви бъдат от помощ. Със своята мъдрост те представляват огромно богатство. Те са калени в бурите и са преминали през същите мъки; нека тяхната борба бъде светлината, която ще ви свети в тъмното и ще ви показва пътя. Не губете време да повтаряте техните грешки. Вместо това грабвайте завещаното от тях и се захващайте незабавно да градите един нов свят – все по-добър – за вашите потомци.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ – ДАНО ЖИВЕЕТЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ПОСТОЯННА ВЪЗХИТА
С натрупването на годините въображението ни започва да отслабва. Къде от тъга, къде от продължителна борба или от обстоятелствата в обществото, някъде по пътя хората забравят как се стига до онази присъща за нас магия, която съществува в мозъка. Не оставяйте тази част от въображението ви да изчезне. Вдигнете поглед към звездите и си представете какво би било да сте астронавт или пилот. Представете си какво е да изследвате пирамидите или Мачу Пикчу. Представете си какво би било да летите като птиците или да разбивате стени като Супермен. Представете си да се надбягвате с динозаврите или да плувате като морски създания. Всичко, което е около нас, е плод на нечие въображение. Ценете и подхранвайте вашето и така винаги ще бъдете на ръба на някакво откритие.

Как част от това, което ни пишете, може да помогне за изграждането на едно мирно общество, ще попитате вие.

Започва се с кауза. Вашите каузи създават онова, което оформя бъдещето ви и бъдещето на всички около вас. Бъдете главни действащи лица във филма на своя живот. Вие сте режисьорът, продуцентът и главният актьор в него. Бъдете смели и не се уморявайте да проявявате съчувствие, докато с танцова стъпка изминавате пътя си в този живот.

Превод: Златна Костова