Уейн Шортър, Бъди Гай и Джордж Харисън с награда „Грами за цялостен принос“

Уейн Шортър, Бъди Гай и Джордж Харисън с награда „Грами за цялостен принос“

Звукозаписната академия, която връчва наградите „Грами“, обяви имената на няколко личности, които ще бъдат отличени за своите особени заслуги. Наградата „Грами за цялостен принос“ ще бъде връчена на 81-годишния саксофонист Уейн Шортър. Престижният списък се допълва от имената на Джордж Харисън от „Бийтълс“, блус легендата Бъди Гай, акордеониста Флако Хименес, един от най-влиятелните творци в съвременната класическа музика Пиер Булез, майсторите на хитове Bee Gees и кънтри дуото Louvin Brothers.

Другото признание, създадено, за да отбележи специалните заслуги на своите носители, е Наградата за попечителство. С нея ще бъде удостоен 89-годишният Джордж Уейн – създател на Джаз фестивала в Нюпорт, Фестивала на джаза и културното наследство в Ню Орлиънс и други музикални събития. Това отличие, както се казва в официалното прес съобщение, е „признание за изключителния принос в области, различни от музикалното изпълнение“. С Наградата за попечителство ще бъдат отличени още: продуцентът на поп музика Ричард Пери и авторите на песни – дуото Бари Мен и Синтия Вайл.

Церемонията по награждаването ще се състои на 7 февруари, като входът е само с покани, а връчването на 57-те награди „Грами“ ще се проведе ден след това и ще бъде излъчено пряко по телевизионния канал CBS.

На снимката: Уейн Шортър

  • Повече за тазгодишните номинации за „Грами“ можете да прочетете тук.