Юбилеен концерт на Христо Йоцов заедно с Бигбенда на БНР

Юбилеен концерт на Христо Йоцов заедно с Бигбенда на БНР

След като преди няколко дни Антони Дончев и Христо Йоцов отпразнуваха на сцената на Plovdiv Jazz Fest 35 г. от създаването на своята група „Акустична версия“ и всеки един от тях беше отличен от фестивала с Награда за цялостен принос към джаза, двамата големи музиканти отново ще свирят заедно, този път с голям оркестър. На 12 ноември в Първо студио на БНР Христо Йоцов ще представи своя музика заедно с Бигбенда на БНР, ръководен от Антони Дончев. Събитието, което започва в 19 ч., е по повод 60-ия юбилей на барабаниста. „Това, което ще изпълняваме, е изцяло музика на Христо. Става дума за пиеси, които са писани през годините за бенда. Тук малко по-различното е, че всъщност аз ще свиря на пиано и ще водя оркестъра от мястото на пианиста.“ – казва Антони Дончев, по чиято идея се осъществява това събитие.

В интервю за Джаз ФМ радио Христо Йоцов разказва повече за предстоящия концерт:
„Антони Дончев ми се обади още в средата на миналата година и ми предложи да направим този концерт. Аз, разбира се, първо, съм много горд, че беше отправена тази покана, второ, аз съм бендов човек – моята кариера започна в този оркестър през 1982 г. Там започна моят професионален път. Отгоре на всичко юбилеят е съвместен – и оркестърът, и аз правим 60 г. Разликата в рожденните дати е от 2-3 месеца. Така че музиката прекарах през призмата на моята история с този оркестър и парчетата така са подбрани. Най-старата пиеса е писана през 1982 или през 1983 г. – „Ринги-ринги“, която навремето свирехме със Симеон Щерев - Банана, светла му памет. През годините аз винаги съм поддържал контакт с бенда. Освен това за мен е огромно удоволствие да свиря в бигбенд. Това ми е в кръвта и самите парчета, които правя, винаги имат някаква сянка на бигбенд и много лесно всичките могат да се трансформират в бендови пиеси, което и стана. От 11-те пиеси, които ще изпълним, поне половината са наново аранжирани. Това са мои теми от различни мои проекти, но това ще го разкажа, дай Боже, концертът да стане на 12 ноември. Междувременно тази програма я изсвирих със събран от мен All-Star Band на фестивала Варненско лято на 3 септември. Така да се каже тя е готова, изрепетирана. Музиката е улегнала. Ние сме репетирали достатъчно дълго и с Бигбенда на БНР преди да ни заключат, репетирахме до края на февруари, началото на март, когато трябваше да бъде първата дата. Така че този концерт го чакам с огромно нетърпение и предполагам, че този път най-накрая ще се случи.“

  • Билети за юбилейния концерт на Христо Йоцов ще откриете в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и онлайн в мрежата на eventim.bg.