Търсим решение на проблемите в управлението на културата по време на дискусия от Европейския музикален фестивал

Търсим решение на проблемите в управлението на културата по време на дискусия от Европейския музикален фестивал

Дискусия за управлението на културата – темата „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ ще бъде поставена на обсъждане по време на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“. За проблемите, които от години присъстват в сферата на българската култура и управлението на културните институции, ще говорим на 6 април от 11 ч. в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дискусията се организира в сътрудничество с катедра „Публична администрация“ към Философския факултет. Входът е свободен.

Каква е политиката на българските културните институции за активизиране интереса на публиката? Кой анализира сполучливите и несполучливите начинания в сферата на културата? Как студентите, изучаващи професионално управление, да специализират секторни политики? Това са само част от темите, които ще бъдат поставени на обсъждане по време на дискусията. Основният фокус ще бъде насочен към проблемите в сферата на музикалното изкуство и управлението на водещите български състави за класическа музика. За участие ще бъдат поканени представители на някои от основните държавни музикални институти, както и частни продуценти на културни събития. Ще бъдат представени добрите практики от българския и чуждия опит в областта. Модератор ще бъде доц. Албена Танева, а в обсъжданията ще участват и преподаватели и студенти от специалността. Инициативата за тази дискусия идва от артистичния директор на „Кантус Фирмус“, Даниела Ханджиева – дългогодишен мениджър на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Европейският музикален фестивал започна завчера с концерт на Шломо Минц и Оркестъра на Класик ФМ (на снимката) със специалното участие на Мартин Зайранов – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“. Фестивалът, който стана носител на знака за качество на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия, както и на Наградата на Столична община в област "Музика“ за ярки постижения в областта на културата, тази година включва 13 събития с участието на над 300 изпълнители от България, Италия, Австрия, Израел. Организиран от агенция „Кантус Фирмус“, той е част от Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор е Министерството на културата. Форумът се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета Йорданка Фандъкова.