Турнето SymphoNY Way на Васил Петров се увенчава с голям концерт в София на 7 октомври

Турнето SymphoNY Way на Васил Петров се увенчава с голям концерт в София на 7 октомври

Програмата SymphoNY Way, с която Васил Петров развълнува публиката в Пловдив, Бургас, Варна, Петрич, както и в „Зорница фемили естейт“, „Блек Сий рама голф“ и Двореца в Балчик, идва в София. На 7 октомври от 19 ч. в зала „България“ ще чуем неговите изпълнения с Врачанска филхармония под диригентството на Христо Павлов, с джаз трио Йордан Тоновски – пиано, Кристиан Желев – ударни, и Христо Минчев – контрабас, и със специалното участие на цигуларката Зорница Иларионова. В столицата Васил Петров ще сподели сцената и с още един млад талант – цигуларя Кай Орлинов.

Осем вечери досега публиката не може да се насити на красотата на тази музика. Васко разказва, че бисовете са поне три, понякога – пет. „Хората твърдят, че се получава драматургия в самото изграждане на концерта. В началото на репетициите във Враца аз лично направих реда на програмата. Тя се градира: въвежда ни симфоничният оркестър, след което се включва джаз триото, представяме „Бийтълс“, излиза Зорница Иларионова, тя има и солови участия („Сантиментален валс“ от Чайковски и „Цигански напеви“ от Сарасате), аз продължавам с филмова музика. Към финала приближаваме апогея с Ol’ Man River и надали е изненада песента, с която завършваме.“ – разказа в студиото на Джаз ФМ Васил Петров.

Неговата работа джазът да достигне до множество точки в страната е апостолска. „И много приятна.“ – добавя Васко. – „След като концертите се приемат толкова добре, това може само да ме радва. Симфоничният оркестър дава специфична звучност – аз не знам по-въздействаща от нея. В своите аранжименти Ангел Заберски и Румен Тосков – Рупето използват големия оркестър по необикновен начин. Те спазват всички закони на класическата оркестрация и добавят нещо от себе си и от джаза.“

Комбинацията на симфоничен оркестър с джаз трио Васко нарича „на пръв поглед странна“ и се радва, че преди време му хрумва да я създаде. Още от началото на своята кариера обаче той пее със симфоничен оркестър. Идеята дава майка му, а продуцент на концерта тогава става Плевенска филхармония. „Пеенето със симфоничен оркестър е голямо и несравнимо с нищо друго удоволствие. Изключително богатата и мощна звучност, която имаш зад гърба си, те окрилява, дава ти по-голяма сила в прекия и преносния смисъл. Усещането е неповторимо и се радвам, когато успея да го предам на публиката. На сцената се забавлявам много, освен че следвам творческите задачи, които си поставям – да пресъздам текста и да го доставя по-близо до публиката. Щастлив съм, когато успея да предам на хората моето настроение и удоволствие.“ – споделя изпълнителят.

В SymphoNY Way слушаме както джаз стандарти (Синатра – My Way, Елингтън – Caravan) и шлагери (Жобим, Франки Вали), също и песни на „Бийтълс“ (Michelle, Yesterday, Something), както и филмова музика (Smile на Чарли Чаплин, Love Story (Where Do I Begin), Feelings). Повечето аранжименти са писани специално за Васил Петров от Ангел Заберски, Румен Тосков – Рупето и Христо Павлов, а някои оркестрации са на Дан Коста и Нелсън Ридъл. Събитиетото е копродукция със Софийска филхармония, а Джаз ФМ е медиен партньор. Билетите са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на Eventim.

  • Интервюто на Светослав Николов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.