Тромпетистът Бен Бирман с безценен урок от Би Би Кинг

Тромпетистът Бен Бирман с безценен урок от Би Би Кинг

Тромпетисът Бен Бирман обича блуса и има специална връзка с България. „Блусът е първата музика, която истински ме развълнува. Като дете, растящо в Сан Франциско, в целия квартал се слушаше много рок, но също така джаз и блус. И точно джазът и блусът достигнаха до душата и до сърцето ми.“ – каза той в студиото на Джаз ФМ.

Бен Бирман вече често посещава страната ни. Своя живот той споделя с Валерия Ковачева – дъщеря на изключителната ни оперна певица Стефка Евстатиева. „Много ми харесва тук, много по-различно е откъдето и да било. Обичам храната и напитките ви, а хората са много приятелски настроени и предразполагащи.“ – обобщава музикантът.

В продължение на много години Бен Бирман е тромпетист на свободна практика в Ню Йорк като свири блус, джаз и латино музика. Турне с групата на Джони Копланд го отвежда към срещи на сцената с всички негови любимци, които е слушал цял живот, като Би Би Кинг и Бъди Гай. И точно от Краля той получава много ценен урок.

„С групата на Джони Копланд подгрявахме концерт на Би Би Кинг. Казах си, че трябва да се срещна с него. Почуках на вратата на гримьорната. Отвори пианист, когото бях слушал още от малък. Той не искаше да ме пусне. Отдалеч Би Би Кинг се провикна „Кой е?“ Отвърнах, че съм тромпетистът от групата на Джони Копланд. Той зададе втори въпрос: „Теб ли слушах миналата седмица по радиото от фестивала в Лонг Бийч?“ Отвърнах: „Да.“ А той: „Влизай!“ Каза ми, че съм звучал толкова добре, че някой ден трябва да свирим заедно. И предложи още тази вечер да изляза на сцената с него. Така и стана. Скъпоценно преживяване!“

В него има още един урок: „Музикантите понякога правят малки неща, за да предизвикат новите хора около себе си. Той свиреше песните си в различни тоналности спрямо ефекта, който искаше да постигне върху публиката. Но още първата песен беше в много трудна тоналност и той веднага ми даде първото соло. Справих се добре и вечерта беше прекрасна!“ – разказва за споделянето на момента Бен Бирман.

Той представи в студиото ни албума си Some Takes On The Blues, в който включва различни изражения на блус музиката и в който свири на тромпет, кийборди, кънтри блус китара и бас. В една от пиесите гост на кахон е синът му Емануел. Негова книга за знанието, което ни е нужно, за да слушаме пълноценно джаз музика, бе издадена от Oxford University Press.

  • Интервюто на Светослав Николов с Бен Бирман, както и три пиеси от неговия албум Some Takes On The Blues можете да чуете чрез бутона „Аудио“.