Тромпет, орган и мултимедия – посрещаме Великденските празници с музиката на Мачей и Алиция Фортуна и с визуализацията на VJ Pillow

Тромпет, орган и мултимедия – посрещаме Великденските празници с музиката на Мачей и Алиция Фортуна и с визуализацията на VJ Pillow

Maчей Фортуна е известен полски тромпетист, композитор и аранжор, който създава собствен музикален език, разширява звуковата палитра на своя инструмент и експериментира с редица музикални жанрове. Aлиция Фортуна започва да свири на пиано на 5 години. И макар че на 14-годишна възраст избира за основен инструмент валдхорната, продължава със страст да свири на пиано и орган. Първите прояви на Павел Випих – VJ Pillow, като виджей започват през 2010 г., като първо е свързан с електронната музика, а после разширява полето на своето изкуство и върху територията на джаза. Спонтанното изкуство на тримата полски артисти ще съпреживеем за първи път на концерта тази вечер от 19:30 ч. в зала „България“, част от Европейския музикален фестивал. Входът е с покани от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

В своето творчество Мачей Фортуна освен акустичния тромпет използва широко и елекктронни семпли, като режисира мултимедийни концерти и видеопродукции. Той е доктор на изкуствата, магистър по право, музикален продуцент и директор на музикално издателство. Преподава в Музикалната академия в Познан и има десет компактдиска с авторска музика. Алиция Фортуна е завършила Музикалната академия в Познан и има участия в многобройни концерти. Музиката за тромпет и орган, която двамата изпълняват, те описват като „пространствена, изпълнена със светлина и завладяваща интимност“. Елементи от традиционната и църковната музика неизменно присъстват в импровизациите им на тромпет и орган, в които често се усещат елементи от музиката на Късното Средновековие. В концертната програма „Музика за тромпет и орган“ VJ Pillow участва с авторски визуализации, вдъхновени от тематични картини.

Великденският концерт от Европейския музикален фестивал се организира съвместно от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и Полския институт в София със съдействието на Министерството на културата и Столичната община в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

  • Среща с Мачей и Алиция Фортуна и с VJ Pillow очаквайте във вторник в 9:40 ч. в предаването „Джаз ден“.