Тромбонистът Георги Корназов представя пъстри истории в новата си концертна програма Tales from Bulgaria

Тромбонистът Георги Корназов представя пъстри истории в новата си концертна програма Tales from Bulgaria

Известният български тромбонист Георги Корназов, който от дълги години живее във Франция, се завърща у нас, за да представи новата си концертна програма Tales from Bulgaria („Истории от България“). Премиерата е на 18 май в „Студио 5“ от 19 ч. Tales from Bulgaria е продължение на „Светлосенки“ – програмата с авторска музика, която имахме възможност да чуем по това време преди година. „Продължавам авантюрата да пиша по една програма на година, използвайки кратките дни на зимата, за да не изпадам в депресии, като творческата енергия ме държи на по-светло ниво.“ – споделя Георги Корназов в интервю за Джаз ФМ радио.

Той разказва, че завръщането му към родината чрез Tales from Bulgaria не е било съзнателно. Нещата просто са се случили така. В процеса на писане на музика на преден план са излезли неравноделните размери, характерни за българската народна музика. С това заглавие на програмата музикантът описва своето вълнуващо пътешествие, от една страна, и, от друга, прави препратка към албума на големия саксофонист Майкъл Брекър – Tales from the Hudson от 1996 г.

„Това е една цяла драматургия. Развивам музиката като театрална пиеса. Един концерт с моя музика започва и свършва и вътре е като едно голямо пътешествие. Tales from Bulgaria е като едно голямо пътешествие из различните краища на България с различни оттенъци и цветове.“ – казва за своята сюита Георги Корназов и допълва: „България е една много пъстра страна, както релефът й, така и хората, които живеят в нея, така и това, което на човек му се случва. То никога не е монотонно, а е изпълнено с различни преживявания. И моята музика е такава – редуват се хълмове, планини с равнини, полета, реки – малки, големи, по-бурни, ветрове... Една музика не може да се опише с думи, тя просто трябва да се изживее. Най-добре е на живо, защото на записа се губи голяма част от енергията, която се предава.“

Тромбонистът създава музиката за Tales from Bulgaria специално за своята нова формация The Medium Band, с която изпълнява и „Светлосенки“ миналата година. В групата свирят 11 великолепни музиканти от различни поколения и от сферите на джаза и класическата музика:

Георги Корназов (тромбон)
Лили Илиева (вокали)
Росен Захариев (тромпет, флюгелхорн)
Димитър Льолев (алт саксофон)
Арнау Гарофе (тенор саксофон)
Красимир Костадинов (валдхорна)
Георги Щерев (туба)
Александър Логозаров (китара)
Любо Цанев (пиано)
Михаил Иванов (контрабас)
Атанас Попов (барабaни)

Освен на 18 май в „Студио 5“ музиката от Tales from Bulgaria ще прозвучи в този състав и на 1 юни в програмата на „Капана фест“, а така също и през септември в Плевен. На 20 май ще имаме възможност да я чуем аранжирана за по малък състав – квинтет, с който Георги Корназов ще свири в Jazz Bar в София.

Цялото интервю на Таня Иванова с тромбониста може да чуете чрез бутона „Аудио“.