Троен хип-хоп празник – у нас идват Ясин Бей (Mos Def), партньорът му от Black Star – Талиб Куели, и Лорин Хил

Троен хип-хоп празник – у нас идват Ясин Бей (Mos Def), партньорът му от Black Star – Талиб Куели, и Лорин Хил

Известен до неотдавна като Mos Def, Ясин Бей идва за концерт в България на 13 юни в зала „Универсиада“. Гостуването на звездата у нас е в момента, когато се навършват 15 години от излизането на култовия му албум Black on Both Sides, признат за един от най-значимите в историята на хип-хоп музиката. Блестящ солов изпълнител, той е и търсен музикален партньор (сътрудничествата му с Massive Attack са сред най-запомнящите се), кино звезда (гледали сме го в „Италианска афера“, „Пътеводител на галактическия стопаджия“), а също и телевизионна сензация (участва в сериала „Декстър“). Организатор на гостуването на Ясин Бей у нас е продуцентската компания Phat Bride Productions. Тя кани наесен другата половинка на Бей от Black Star – Талиб Куели (27 ноември), а също така ни предлага възможност да се срещнем на живо в София с музиката на Лорин Хил. Организаторите са подготвили различни комбинации на билетите с отстъпки при закупуването на пропуски за две от събитията или и за трите.

Black Star носят нова вълна на хип-хоп културата през 1990-те. Съвместният проект Mos Def and Talib Kweli Are Black Star е един от най-цитираните албуми, дебютирал с огромното признание на публиката и на музикалните критици. В чест на Ясин Бей София ще осъмне с поетични улични послания. Локациите, избрани от водещи български графити артисти и байкъри, могат да бъдат видени в специално промо видео тук.

За концерта на Ясин Бей ще ни настрои холандският MC феномен Blabbermouf. На 29-ти май в Fabrica 126 ще се проведе МС батъл – Phat Bride Battle Night, в който първа награда е 10-минутно участие на сцената редом с Blabbermouf. Концерта от българска страна подгряват Sofia Finest. Рут Колева пък ще излезе на сцената преди Лорин Хил, а концертът ще се проведе на 15 юли пред или във зала „Арена Армеец“, в зависимост от времето.

На 5-ти юни, една седмица преди концерта на Ясин Бей, паркът пред офиса на Phatbride ще се превърне в кино арена. С посвещение към твореца като актьор ще видим 16 Blocks (филм, в който му партнира Брус Уилис) и концертния Dave Chappelle’s Block Party. Ясин Бей има впечатляваща кариера като актьор, започваща още когато той е на 14 години. Сред последните му екранни превъплъщения е излезлият в края на миналата година филм Life of Crime, в който изпълнява една от главните роли и партнира на Дженифър Анистън. Ясин Бей е дебютирал и на Бродуей с постановката Topdog/Underdog (2002 г.). Използвайки таланта си на поет и писател, той e бил и главен сценарист на комедийната поредица Lyricist Lounge по MTV. Зрителите на HBO пък са има удоволствието да го гледат като водещ и главен копродуцент на Def Poetry.

На снимката: Ясин Бей