Три оперни и балетни постановки на петото издание на „Банско опера фест”

Три оперни и балетни постановки на петото издание на „Банско опера фест”

Балетът „Жизел” и оперите „Бастиен и Бастиена” от Моцарт и „Трубадур” от Верди представя в новото си, пето издание, „Банско опера фест”. Спектаклите ще видим в последните петък и събота на август на централния площад „Никола Вапцаров” в планинския град, а входът е свободен.

На 29 август от 20:30 ч. Държавна опера Русе представя балета „Жизел” по музика на Адолф Адам и либрето на Теофил Готие. Постановката и режисурата са на доайена на българския балет Петър Луканов, а в ролите ще видим Весела Василева, Даниел Тичков, Светослав Маринов, Галина Христова и др.

Следващият ден на фестивала започва в 11:30 ч. със съвременен прочит на едноактната опера от Моцарт „Бастиен и Бастиена”, поставена от Камерна опера Благоевград. Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, а в нея участват солистите Теодора Петрова, Пламен Папазиков, Диан Георгиев, Гергана Янчева.

Втората вечер на фестивала продължава с представянето от Държавна опера Русе на операта „Трубадур” от Верди под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и с режисьор Асен Шопов. Солисти са Даниел Дамянов, Димитрина Райчева, Александър Крунев, Даниела Дякова, Ивайло Джуров, Георги Мокриев.

„Банско опера фест” се организиран съвместно от „Монте мюзик”, община Банско и „Кемпински хотел Гранд Арена Банско”. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.