Три концерта и четири филма на фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival!

Три концерта и четири филма на фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival!

Под мотото „Чуй думите, почувствай музиката“ за втора година „Институт Сервантес“ в София ни предлага да чуем хубава музика и да гледаме интересни филми на Фестивалa за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival!

„В това издание ще имаме разнообразна музика от Испания. Ще започнем с един много известен и важен музикант – Хорхе Пардо. Той много години е работил с Пако де Лусия и твори, съчетавайки корените на фламенкото с джаза и електрониката. Вторият ни концерт е с младежко дуо от Барселона. Мария Арнал и Марсел изпълняват много чувствена и голяма музика. Третият концерт е на Хосеми Кармона и Хавиер Колина – те идват от семейството на фламенко музиката и са много свързани с джаза.“ – разказа в интервю по bTV Radio директорът на „Институт Сервантес – София“ Хавиер Валдивиелсо.

Музикална програма на ¡Olé Festival!

Хорхе Пардо квинтет, 20 септември
Саксофонистът и флейтист Хорхе Пардо ще свири със своя квинтет (китара, клавишни, бас, ударни и перкусия). Той ще представи най-новия си проект Djinn – груув, традиционно фламенко, импровизации и електроника – картина на свободата на джаза и чувственото фламенко, в която цветове и форми се сливат, за да се превърнат в атрактивна съвременна градска музика.

Мария Арнал и Марсел Бажес, 18 октомври
Превърналите се в откритието на Испания за 2016 г., Мария Арнал (вокал) и Марсел Бажес (китара) ще представят своя албум 45 cerebros y 1 corazón. Техният дебютен проект печели престижни награди като Premi Ciutat de Barcelona de Música и е избран за предпочитана творба от читателите на Time Out. Двамата са от Каталуния и създават популярна музика с мотиви от архивни автентични записи от целия Иберийски полуостров.

Хосеми Кармона и Хавиер Колина, 26 октомври
Хосеми Кармона (китара) и Хавиер Колина (контрабас) представят De cerca („Отблизо“). В най-новия си албум двамата развиват дълбок музикален диалог на основата на традиционна музика и собствени композиции на Хосеми. Така се получава стилистично богатство от фламенко, джаз и латиноамерикански ритми.

Всички концерти са в „София лайв клуб“ и са с начален час 20.

Билети за всеки концерт: 25 лв. и 21 лв. за групи. При закупуване на билет за трите концерта цената е 60 лв., а с отстъпка за групи – 50 лв. Концертната програма на ¡Olé Festival! се представя съвместно от „Институт Сервантес – София“ и Jazz Plus Concerts.

„Тази музика ще ни покаже разнообразието на музиката на Испания. Освен че има фламенко, има и голяма връзка с джаза. Както казват почитателите им – това е музиката на душата. Мария Арнау пее на каталунски и това показва, че работим с различни музикални стилове. Представяме млади артисти, а също и творци, които от дълго време работят в тази сфера. Най-важното е, че това са концерти, в които участват музиканти на много високо ниво.“ – обобщи Хавиер Валдивиелсо.

За първи път тази година музикалната програма ще бъде обогатена с кино – три филма са за фламенкото, а четвъртият е за кубинската музика. „Фламенко, фламенко“ е поредният филм от зрелищната музикално-танцова поредица на Карлос Саура, за прочутата танцьорка Ла Чана разказва филмът на Лусия Стойевич от Сърбия, а „Сакромонте. Мъдреците на племето“ на Чус Гитиерес ни отвежда към култовия хълм в Гранада, който всеки ден е озвучен от музиката, събрала живеещите там самобитни музиканти. Анимационният филм „Чико и Рита“ е с афрокубинската музика на Бебо Валдес и е с номинация за „Оскар“ за най-добър пълнометражен анимационен филм.

Филмова програма на ¡Olé Festival!

„Фламенко, фламенко“, Испания, 2010 г.
Режисьор: Карлос Саура
Вторник, 10 октомври, 18:30 ч., „Пространство Сервантес“
Неделя, 17 септември, 16 ч., Дом на киното

„Ла Чана“, Испания, Исландия и САЩ, 2016 г.
Режисьор: Лусия Стойевич
Неделя, 24 септември, 16 ч., Дом на киното

„Сакромонте. Мъдреците на племето“, Испания, 2011 г.
Режисьор: Чус Гутиерес
Вторник, 17 октомври, 18.30 ч., „Пространство Сервантес“
Неделя, 1 октомври, 16 ч. Дом на киното

„Чико и Рита“, Испания, 2010 г.
Режисьори: Фернандо Труеба и Хавиер Марискал
Вторник, 3 октомври, 18:30 ч. „Пространство Сервантес“
Неделя, 8 октомври, 16 ч., Дом на киното

Входът за прожекциите в Дома на киното е с билети, които се закупуват от касата на салона, а за прожекциите в „Пространство Сервантес“ е свободен, с покани, до запълване на залата.

Идеята на организаторите е догодина да обогатят програмата на ¡Olé Festival! и с майсторски класове на участващите артисти. Междувременно „Институт Сервантес – София“ ще продължи да ни среща с испанската култура в поредица от събития през новия сезон. В „Киноклуб „Вторник вечер“ продължават прожекциите при свободен вход на съвременни испански филми. Чрез „Институт Сервнатес“ в „Нощта на музеите и галериите“ в Пловдив се включи Исак Кордал, в „ДА фест – фестивал на дигиталните изкуства“, организиран от Националната художествена академия в София, участват Питър Бош и Симоне Саймънс, в Sofia Art Book Fair ще видим снимките на испанския документален фотограф Карлос Споторно. В подготовка на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата „Институт Сервантес – София“ организира обмяна на опит с града-домакин през 2016 г. – Сан Себастиан. На 30 септември ни очаква и поредният Европейски ден на езиците. През октомври пианистът Мелани Местре участва във фестивала „Пиано екстраваганца“, документалният филм „Испания в един ден“ е в афиша на Фестивала на документалното кино Sofia Biting Docs в София, на Литературния фестивал в Русе ще гостуват изложба плакати, посветени на Дон Кихот, както и два филма. Премиери на книги, концерти на джаз фестивали в Русе и Пловдив, гостуване на испанското кино в Русе са още в програмата на есенния сезон на „Институт Сервантес – София“. Сред акцентите е концертът на 21 октомври в столицата на певицата Ясмин Леви, както и разговор с Хуан Мануел Висенте за Луис Бонюел на 28 ноември в „Пространство Сервантес“. Там продължават курсовете по испански език за деца и възрастни.

В кулинарната програма на „Институт Сервантес – София“ в навечерието на Националния празник на Испания ще има ателие на 9 октомври, на 13 ноември Луис Монтеро и Димитър Шопов ще представят мексиканска кухня, а на 11 декември ще се научим как да приготвяме испански коледни сладки. И трите ателиета ще се проведат в кухнята на основаната от Димитър Шопов работилница Food Connection на ул. „Ами Буе“ №64, ет. 2. „Димитър е забележителен. Той е работил няколко години в Барселона в ресторанти с каталунска и типично испанска кухня. Имаме много добра връзка с него. Организираме тези ателиета, за да се научим да готвим испанска и латиноамериканска кухня. Испанската кухня има ключово място в световната гастрономия. Мексиканската и перуанската кухня също са доста важни. Искаме това да се знае тук, в България.“ – каза Хавиер Валдивиелсо, посочвайки още една линия на сближаване между Испания, Латинска Америка и България, с която „Институт Сервантес – София“ ще ни свърже през новия сезон.

Джаз ФМ е медиен партньор на ¡Olé Festival!

  • Интервюто на Светослав Николов с Хавиер Валдивиелсо от ефира на bTV Radio (запис от 14 септември) можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Преводът е на Весела Петрова.
  • В сряда в 10:40 ч. в „Джаз ден“ гостува музикантът Хорхе Пардо.