Три дни музика от цял свят на А to JazZ – от 7 до 9 юли в Южен парк, вход свободен

Три дни музика от цял свят на А to JazZ – от 7 до 9 юли в Южен парк, вход свободен

Dirty Loops, Robert Glasper Experiment и Christian McBride’s New Jawn са основните изпълнители на фестивала A to JazZ тази година. На поляната на Южния парк, втора част (зад хотел „Хилтън“) ще слушаме и обичани български музиканти: „Романено“, Ангел Ковачев, „Джазаница“ и Дороти Такев. Групи от цяла Европа също идват за участие във фестивала, който по традиция се провежда при свободен вход и с подкрепата на фондация „Америка за България“, Министерството на културата, Столичната община, посолствата на Кралство Испания и Република Словакия. Джаз ФМ е медиен партньор. Всеки ден след края на концертите в парка ще има джем сешъни в бар Caché на метри от основната сцена. Водещите на музикалните вечери ще са Михаил Йосифов, Вили Стоянов и Димитър Льолев, като към тях ще се присъединят Стоян Янкулов – Стунджи, Васил Спасов, Наско Попов, Митко Шанов, Борислав Петров и Милен Кукошаров. Предвидена е и забавна учебна и приобщаваща към хубавата музика програма за деца.

A to JazZ 2017 ни среща с известните групи Dirty Loops, Robert Glasper Experiment и Christian McBride's New Jawn
„Тази година се завръщаме с още по-вдъхновяваща програма, включваща множество артисти от световната джаз сцена, джемсешъни, пъстър арт-базар, детски музикални работилници, иновации и услуги, които ще подобрят качествено преживяването A to JazZ. Смятам, че това ще е най-мащабното издание, което някога сме правили, така че ще се радвам да го споделим с още повече хора.“ – казва по Джаз ФМ създателят на фестивала Петър Димитров.

В петък А to JazZ ще стартира с дебюта на Биг бенда към катедра „Поп и джаз изкуство“ на Националната музикална академия под ръководството на един водещите ни джаз изпълнители – Михаил Йосифов. В програмата са включени пиеси от репертоара на Каунт Бейси, Тито Пуенте, Tower of Power и други. Веднага след тях, в 19 ч., на сцената ще се качи испанският оркестър Mastretta, за музикантите от който е характерно редуването като солисти във всяко изпълнение. В 20 ч. ще се насладим на красиви ромски песни в създаващи вълшебна атмосфера джаз аранжименти с „Романено“. Вечерта ще завърши с хедлайнерите Dirty Loops, които точно в 21 ч. ще ни завладеят със своите джазирани и безгрижни версии на поп хитове.

Втората фестивална вечер ще ни запознае с младата фънк и фюжън група от Австрия FunkXpress, която ще направи своя дебют на сцената на A to JazZ точно в 18 ч. Музикантите от Залцбург миналата година спечелиха наградата Joe Zawinul. Фънк вълната ще бъде поета от Ангел Ковачев, който ще представи заедно с групата си своята авторска музика в 19 ч. „С всяко превъзмогнато предизвикателство, всяко следващо става по-леко за приемане.“ – обясни един от елементите на житейската си философия музикантът в студиото на Джаз ФМ. Веднага след това Jazzanitza ще ни изненадат с комбинация от съвременен джаз и българска народна музика. На пианото ще бъде Антони Дончев, а останалите членове на състава, както той ще се изяви на фестивала, са: Борислав Петров – барабани/композиции, Димитър Льолев – алт саксофон, Владимир Кърпаров – тенор и сопрано саксофон, Людмил Крумов – китара, Борис Таслев – контрабас. „В момента в джаз музиката, особено тази, която се прави в Ню Йорк, има голяма доминация на Източни и Източноевропейски влияния. Ние, като носители на тази култура, е съвсем нормално да сложим в джаза това, което имаме като национална идентичност. С приятелите в групата си говорихме, че най-голямата сила да бъдем себе си в музиката идва от българския фолклор.“ – обясни в студиото ни Борислав Петров. Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“. В 21 ч. посрещаме хедлайнера с пет награди „Грами“ – Robert Glasper Experiment. Пианистът Робърт Гласпър излиза в компанията на Бърнис Травис II – бас, Марк Коленбърг – барабани, Кейси Бенджамин – саксофон, Майк Севърсън – китара, и Яхи Лейк – DJ Сънденс.

Третият, последен ден от A to JazZ, ще започне с модерен джаз на високо европейско ниво в изпълнение на холандската формация Uvira/Bruno/Hafizi. Българският барабанист в нея Мартин Хафизи завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по ударни инструменти на Мария Палиева. През 2012 г. е приет в джаз отдела в университета „Кодартс“ в Ротердам със специалност барабани. Носител е на много музикални награди – от Пловдив, София, Валенсия, Кан, Санкт Петербург. В 19 ч. свежото попълнение на българската сцена Dorothy Takev ще ни поднесе палитра от музикални стилове. „Не се примиряваме с рамки, не се стараем да правим песни за радио или телевизия… Интересуваме се от музиката в световен мащаб – това ни помага да отсеем какво най ни приляга и да създаваме наши си неща.“ – разказа Дороти в студиото ни. От 6-годишна тя пее в Детска вокална група „Врабчета“, после завършва Националната музикална академия при доц. Алис Боварян и там се среща с музиканти, с които работи и до днес. „Искаме музиката ни да е максимално искрена, затова и сама пиша текстовете си.“ – добавя тя. Цялото интервю можете да чуете чрез бутона „Аудио“. В групата на Дороти Такев са Ангел Дюлгеров – китара, Росен Ватев – барабани и Антон Пиперов – бас китара. Словашкия квартет на Lukas Oravec ще сподели музиката си с публиката на A to JazZ в 20 ч. Съставът е носител на най-високото отличие в родината си – „Млади лица на словашкия джаз“. В техния нов албум участва Боб Минцер. Финалът ще бъде поставен от новия проект на Крисчън Макбрайд – Christian McBride’s New Jawn. В неговата основа е равноправното общуване на бас, ударни, саксофон и тромпет – съответно Нашийт Уейтс, Маркъс Стрикланд и Джош Еванс. „В основата на величието са честността и осъзнаването на факта, че музиката е изразяване на чувства.“ – сподели Крисчън Макбрайд в интервю за Джаз ФМ, което можете да чуете и прочетете тук.

Във фестивала е включена и детската образователна програма A to JazZ KIDS, посветена на най-малките почитатели. С нея малчуганите ще бъдат приобщени към хубавата музика и към изразяването чрез нея в събота и неделя от 10:30 ч. Те ще имат възможността да опознаят основите на музиката, като ритъм и мелодия, чрез забавни детски игри, приказки и истории. Програмата ще включва и интерактивния концерт „Приказки за джаза“, в който ще бъде представена историята на джаза, най-популярните инструменти в него, тяхната технология на звукоизвличане, както и много интересни и популярни джаз пиеси. Заедно с това ще бъде представен и уъркшопът „Латино джаз“, който ще запознае децата с появата на едно от най-популярните течения в джаза. Ученето ще бъде съпроводено с много танци и игри.

В рамките на фестивалната зона ще ни очакват още пъстър арт базар и специален A to JazZ & Rush щанд с официален мърчандайз, изработен от италианския дизайнер Марио Гуалиели, познат на аудиторията като Brus. Разнообразие от напитки и храни ще можем да поръчаме бързо и лесно чрез Speed.bar. Иновацията, разработена от еPay.bg, ще направи своя дебют по време на фестивала благодарение на генералната подкрепа на Visa.

Фестивалът се организира с подкрепата на Фондация “Америка за България”, Министерство на културата, посолствата на Кралство Испания и Република Словакия и е част от Календара на културните събития на Столична община. Негов почетен патрон е председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Повече информация можете да откриете и на Фейсбук страницата на фестивала.

Платена публикация