Три дни джаз, детски ателиета и арт базар на SoFest в Кино „Кабана“

Три дни джаз, детски ателиета и арт базар на SoFest в Кино „Кабана“

От 4 до 6 септември в кино „Кабана“ в парка пред НДК обичани и известни музиканти от страната и от Балканите, актьори, творци и писатели ще потопят зрителите в цветния свят на изкуството в поредното издание на фестивалът SoFest. Смес между музика, глас, текст, танц, мода ще докосне и провокира аудиторията.

От 19:30 ч. днес ще свирят виртуозните балкански изпълнители Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Васил Хаджиманов. Те ще ни представят изпълнения от своя репертоар, както и нови пиеси. Докато звучи музика, ще гледаме модно ревю с тема „Традиция и настояще“, представено от модни дизайнери и студенти в Националната художествена академия. Художници, които се обучават там, пък ще представят усещанията си от музиката в картини. Платната, сътворени по време на концерта, ще се изложат през всичките фестивалните дни.

В събота от 19 ч. SoFest представя младата звезда Кирил Хаджиев – Тино. В съботната вечер на фестивалната на сцената ще видим TINO and live band, а в програмата ще е и новият му сингъл „Мисъл“. Спектакълът ще е съвместен с проекта „Пощенска кутия за приказки“, в който ще чуем балкански приказки. Авторите и артистите, които ще четат във втората фестивална вечер, са Гери Турийска, Любен Дилов, Георги Блажев, Цветелина Цветкова, Ники Илиев, Гери Стоянова, Ники Станоев, Косьо Лунгов, Камен Алипиев – Кедъра.

На 6 септември в 19:30 ч. със своята музика ще ни плени Белослава. „Срещата ми с организаторите, всичко, което научих, че искат да създадат под егидата на общината в нашия град, са сред най-хубавите неща, които съм чувала. Фестивалът обединява много изкуства. А това е смисълът – изкуството дава друг облик на красивия град.“ – сподели за участието си тя. В акустичния си концерт с Антони Рикев и Росен Захариев – Роко тя ще ни срещне с любими песни от своя репертоар, както и с музика от предстоящия си пети студиен албум: „Тримата имаме много красив акустичен формат, в който всички песни, които хората познават, и всички нови, които предстоят, звучат просто, ясно и директно, което аз страшно много харесвам. Вече започвам да виждам лицето на новия албум. Той още няма заглавие, но започва да се появява. Сцена по сцена, споделеност по споделеност, всеки път той оживява. Така на 6 септември ще дадем още един тласък на неговия живот.“ – разказа за очакването си Белослава.

Преди нейния концерт ще видим спектакъла „Картини от една изложба“ на хореографа доц. Анна Пампулова със студентите от курс „Танцов театър“ и „Актьорско майсторство“ към НБУ. „Тя е изключителен импровизатор в областта на танца. Слива се с музиката, когато прави хореографията. Те ще бъдат преди нас, така че ще бъде страхотно преживяване и за мен като част от публиката.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Белослава от предаването „Джаз ден“ на 27 август ще чуете чрез бутона „Аудио“. За препятствията, които създаде Ковид-19 пандемията Белослава коментира: „Музиката е едно безкрайно море, няма нещо, което може да ни спре.“

Билети за вечерните събития може да намерите в мрежата на Eventim с опция за фестивален билет.

И тази година SoFest ще предложи богата културна, образователна и развлекателна детска програма през двата дни на уикенда. Ще има множество арт и образователни ателиета, игри и забавления – йога и пилатес, децата ще свирят на различни инструменти, ще създават роботи и ще правят химически опити. На SoFest 2020 Жени Лечева ще представи романа „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“, в който всеки от нас може да открие своето вълшебство. Събитията за деца са с вход свободен, съобщават организаторите. На 5 и 6 септември ще се проведе и тематичен SoFest базар.

SoFest 2020 се провежда с подкрепата на Министерството на културата и под негов патронаж. Фестивалът е част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община и е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община.

За повече информация можете да посетите страницата на SoFest във фейсбук и сайта на фестивала. Джаз ФМ е медиен партньор.