Третото издание на Part of Heart Mini Art Fest - празник на изкуството и таланта

Третото издание на Part of Heart Mini Art Fest - празник на изкуството и таланта

„Хората имат нужда да бъдат вдъхновени, изтласкани и окрилени поне за кратък миг.“ – казва в интервю за Джаз ФМ художничката Аменун Женева, която за трети път организира Part of Heart Mini Art Fest. Събитието ще се проведе от 20 до 27 септември в пространството Port.A на ул. „Триадица“ №5 в София. Във фестивала участват десетки артисти от различни жанрове – живопис, скулптура, анимация, илюстрация, бижута, мода, танц и т.н. Фестът ще предложи на публиката постоянна експозиция, в която се включват 16 много талантливи автори и съпътстващи събития, които ще се провеждат във всеки един от дните. Сред съпътстващите събития са премиера за България на късометражната анимация In-Shadow на Любомир Арсов, премиера за София на фентъзи комикса Maina Town и премиера на книгата „Елфи. Дисекция на любовната измама“ на Зорница Джоринска. В рамките на Part of Heart публиката ще има възможност да присъства на VR шоу с Христо Шомов, модното ревю Nomad на Рая Кърпачева, Stand-up Comedy – Inside Up Comedy на Дими Деянски и Димитър Велков, диджей сет на Иван Шопов, концерт за контрабас и гъдулка на Васил Хаджигрудев и Христина Белева и др. Входът за всички събития е свободен. Джаз ФМ радио е медиен партньор на Part of Heart.

Плакат на късометражната анимация In-Shadow: A Modern Odyssey на Любомир Арсов, известен от работата си по филми като „Ледена епоха“ и „Книгата на живота“.

„Затова Part of Heart е мини фестивал, защото на едно място сме се събрали толкова различни птици, но всеки един сам по себе си е просто изключителен. От 6 месеца организираме този фестивал и колкото повече опознавам артистите в него, толкова повече се влюбвам във всеки един от тях и мога да кажа с ръка на сърцето си, че изборът ми е бил правилен.“ – споделя Аменун Женева. За осъществяването на Part of Heart до нея застават Стефан Чинов – дизайнер на целия фест, и Цвети Ковачева, без чиято подкрепа нямаше да го има това трето издание.

Значки на фестивала Part of Heart. Целия дизайн на събитието е дело на Стефан Чинов.

„Освен талант е нужна изключително много работа и знание, и учене, и работа, защото за да се достигне ниво качествено изкуство, наистина то е свързано с много работа.“ – казва Аменун. Тя превръща селекцията за фестивала в празник на таланта. Повече за всеки един от участниците в Part of Heart може да прочетете на сайта на феста, а в нашия ефир ви срещнахме с двама от тях – Ива Ралчева (бижута) и Дими Деянски (Stand-up comedy). Ето какво разказаха те за своята работа:

„В stand-up комедията един от най-интимните моменти e, когато една шега не ти се получава и поделяш тишината заедно с публиката. Това е едно от най-важните неща за stand-up комика. Да изпиташ тишината, да не си смешен, да срещнеш страха от това: „О, аз ще изляза пред 200 човека. Те очакват аз да съм смешен. Те също така са българи, а българите, когато гледат stand-up стоят със скръстени ръце и си мислят „Хайде пък сега да те видим“. Да срещнеш този страх и да се изправиш срещу тази стена е изключително важно и основно за stand-up изживяването. Това е един учебен процес, защото всяко едно такова преживяване носи уроци със себе си и така stand-up комедиантът се калява с неработещи шеги. Докато в един момент този страх спре да съществува. Импровизацията всъщност изисква много смелост, много себесъзнание – да си осъзнат със себе си, да знаеш от какво те е страх, да го срещнеш и затова носи такава голяма награда за човека, който го прави.“ - Дими Деянски

Stand-up комикът Дими Деянски

„Правя бижута от 3 г. Това не е нещо, с което се занимавам постоянно, това е нещо, което правя в свободното си време и реално аз така срещам щастието, т.е. когато искам да си почина, просто сядам и правя бижута и всъщност нямам много, защото ги правя реално само през уикендите. Работя с алпака и дърво, което намирам в природата – по плажове, в планините. Сега през последните няколко седмици съм направила някои нови неща, които са леко нетипични за мен, защото са с една идея по-нежни и това беше продиктувано от поканата на Аменун за Part of Heart, защото ми стана изключително мило. Всяко едно бижу е само за себе си, няма дубликат и всъщност това е идеята на самите бижута - когато си вземеш едно, ти си избираш твоето късче природа. Няма друго такова никъде.“ - Ива Ралчева

Бижу на Ива Ралчева

С включването си в Part of Heart Mini Art Fest всеки един от участниците предстои да излезе от комфортната зона на публика, с която е свикнал. Това ще бъде вълнуващо не само за самите артисти, но и за публиката, която ще има възможност да открие по нещо ново за себе си и да бъде изненадана. „Всеки един, който дойде на този фестивал, съм 99 на 100 сигурна, че ще намери нещо, което ще накара сърчицето му да подскочи.“ – казва организаторката Аменун Женева. Цялото интервю с нея и авторите Ива Ралчева и Дими Деянски може да чуете чрез бутона „Аудио“.