„Това съм аз“ – новият албум на Хари Коник джуниър е за себеоткриването и себеизграждането

„Това съм аз“ – новият албум на Хари Коник джуниър е за себеоткриването и себеизграждането

Като албум, резултат на процес на лично изследване, звучи новата продукция на Хари Коник джуниър. Музикантът заявява това още в заглавието – то се превежда като „Това съм аз“, но съдържа в себе си и тази нотка на личното усещане – не „обективната“ дефиниция на външния свят, а субективната, резултат на собственото опознаване. Радостта е основно чувство в двете песни, които досега Хари Коник джуниър ни е представил. Но, както е в живота, понякога тя е директна, а друг път минава през тъгата, както предстои да чуем в третия сингъл. За първи път в дългата си кариера музикантът работи с „външни“ продуценти, а процесът на себеизграждане чрез тяхната музикална визия е илюстриран и на обложката на албума – там образът на Хари Коник джуниър е „сглобен“ от музикални инструменти.

„Когато някой, когото случайно видиш на улицата и много ти хареса, отвърне на погледа ти с усмивка...“ – така описва Хари Коник джуниър емоцията в (I Like It When You) Smile. Това е песента, която открива That Would Be Me. Мелодията се ражда от спонтанни перкусии, които музикантите в студиото започват да правят с ръце и крака в отговор на хрумването на продуцента да създадат песен с една-единствена характеристика: „носеща доброто усещане за живота“. Рапиранията, набиращи скорост от началото, разгръщащи се в средата и нестихващи до края, са създадени също в резултат на моментно усещане – Хари Коник джуниър импровизира по време на репетициите и записва и редактира думите на момента, на телефона си.

(I Do) Like We Do – пилотният сингъл, се ражда като игра на думи, свързана с уникалното преживяване на любовта, когато двамата, споделящи това чувство в сърцата си, са в собствения свят на щастие, откъснат от тегобите в заобикалящата среда. Тогава те намират своя начин да преживеят радостта от срещата и съвместния път.

Премиерата на всяка от песните бе предшествана от кратки едноминутни видеоразкази на музикантите за контекста, в който са създадени те. Третата, която предстои да чуем, вече има своето кратко видеопосвещение. Do You Really Need Her е въпрос към Бога, при когото отива душата на шестгодишната дъщеря на приятеля на Хари Коник джуниър Джими Грийн. Момичето загива при престрелка и родителите обясняват на братчето й, че Бог е пожелал тя да е при него. „Наистина ли имаш нужда от нея?“ е въпросът от заглавието на песента, свързана с личния спомен на музиканта, когато той изгубва майка си на 13-годишна възраст. „Тогава нямаше кой да ме утеши така. Сега споделям спокойствието и достойнството, с които семейството преживява загубата на момиченцето. Усещания, с които не бях обграден, когато имах нужда от тях.“ – разказва Хари Коник джуниър. Съвсем скоро очакваме той да публикува и тази песен в своя Ютюб канал и на сайта си.

За да откриеш себе си, е нужно да се огледаш в погледа и възприятията на приятели. На 48 години днес, за този пореден много личен албум Хари Коник джуниър за първи път работи с външни продуценти – Ег Уайт и Бътч Уокър. И двамата са с богата биография – първият е работил със Сам Смит, Адел, Florence And The Machine, а вторият – с Тейлър Суифт, Кейти Пери, Пинк, Weezer. И макар в тези случаи да говорим за популярни имена на музикалната сцена, от чутото до момента става ясно, че That Would Be Me не става жертва на комерсиални стремежи – той е поредната доза безкомпромисно изкуство от Хари Коник джуниър. Цялата картина ще видим на 23 октомври, когато албумът ще е на музикалния пазар от Columbia (част от Sony) и ще се разпространява в България от „Вирджиния рекърдс“.

Хари Коник джуниър – That Would Be Me:
1. (I Like It When You) Smile
2. (I Do) Like We Do
3. Tryin’ To Matter
4. Songwriter
5. Do You Really Need Her
6. You Don’t Need A Man
7. You Have No Idea
8. Where Prisoners Drown
9. (I Think I) Love U A Little Bit
10. Every Time I Fall In Love
11. Right Where It Hurts